Останнім часом звідусіль можна почути, що автомобілі вже не ті, двигуни стали менш надійними і взагалі раніше було краще. У цьому безперечно є частка правди, але справа в тому, що водії часто самі роблять дії, від яких мотори незабаром виходять з ладу. Про те, як ми «гробимо» двигуни своїх авто — читайте далі.

1. Пуск у мороз

Багато хто чомусь думає, що сучасні двигуни не вимагають прогріву, мовляв, запустив і вже їхати можна. Насправді, нові мотори в цьому плані нічим не відрізняються від тих, які робилися в середині минулого століття. Якщо олія холодна, то вона не може забезпечити якісне змащування. А це означає, що будь-який двигун: новий, старий, бензиновий, дизельний – усі вони вимагають прогріву у морози.

Цікаво: багато експертів прирівнюють пуск двигуна в мороз до пробігу тисячі кілометрів. І в цьому безперечно є частка істини.

2. Перегрів

Не менше, ніж сильних морозів, двигун боїться перегрівів. Низькоякісне паливо, погана охолоджувальна рідина і низький її рівень, витоки в системі охолодження — все це веде до перегріву мотора. Також до перегріву веде так звана їзда «внатяг» — рух на низьких обертах та за високого навантаження. Через сильне перегрівання в двигуні може: «повести» головку блоку циліндрів, з’явитися тріщини, пробитися прокладка ГБЦ, статися руйнування міжкільцевих перегородок в поршнях. З цього випливає, що за системою охолодження потрібно пильно стежити, особливо на старих авто.

3. У «червоній зоні»

Кожен двигун має певний запас міцності, закладений інженерами під час розробки. Любителі поганяти весь час тримають оберти двигуна у зоні, близькій до максимальних. У такому режимі двигун весь час працює на межі і дуже швидко витрачає свій запас міцності.

4. Мастило

Мастило двигуна відіграє найважливішу функцію у його роботі. Дуже важливо регулярно проводити заміну мастила, адже згодом вона втрачає свої властивості і вже нездатна забезпечувати необхідний рівень змащування поверхонь. Багато водіїв нехтують своєчасною заміною мастила та можуть тривалий час їздити без його заміни. Ще гірше, коли водії не регулярно перевіряють його рівень та їздять із недостатньою його кількістю.

5. Гідроудар

Досить рідкісне явище, але про його існування краще знати. При їзді по глибоких калюжах або штурмі річки на позашляхових покатушках у двигун може потрапити вода і тоді чекай біди. Вода практично не стискається, тому начинки двигуна при зустрічі з нею просто ламаються. Щоб цього не сталося, завжди потрібно стежити за глибиною калюжі або річки і рухатися так, щоб не створювати велику хвилю.

6. Ремінь

Ремінь ГРМ — це, по суті, розхідник, який потребує регулярної заміни. Якщо ж його вчасно не замінити, він може обірватися, що призведе до зустрічі клапанів з поршнями і капремонту.