Схоже, що електромобільна революція якщо не скасовується, то відкладається на кілька років.

Як відомо, світові ціни на літій зростають. Якщо влітку 2021 року вартість тонни цього матеріалу коливалася біля позначки $10 тисяч, то наприкінці серпня 2022 року вона оновила історичний максимум — понад $79 тисяч за тонну. Подорожчання майже на 800% за один рік. Головною практично єдиною причиною такого зльоту став автопром — а точніше, всесвітня гонка за електрифікацією авто, пише AmperCar.

За словами експертів, при заданих темпах розвитку електричного транспорту літієва індустрія просто не встигне масштабуватися настільки ж швидко, і вже до кінця поточного десятиліття може початися дефіцит ресурсу у розмірі 200-300 тисяч тонн.

Щоб запобігти кризі, вже зараз у гру включаються провідні автовиробники – Tesla, Volkswagen, General Motors. Вони починають вкладатися безпосередньо в родовища та видобувні компанії, щоб гарантувати стабільний потік ресурсів.

Аналітики прогнозують, що в міру заміщення автомобілів з ДВЗ електрокарами літій ставатиме «новою нафтою» – а значить, неодмінно дорожчатиме.