Будь-який механізм в ході експлуатації зношується і поступово стає непридатним. Автомобіль у цьому питанні аж ніяк не є винятком. Більше того, можна сказати, що машина є найкращим прикладом з цього питання. На жаль, знос вузлів і деталей нерідко серйозно прискорює сам власник транспортного засобу, щоразу припускаючи одні й ті помилки, звівши їх у статус звички.

1. «Танки бруду не бояться»

А автомобілі дуже бояться. Мити машину слід регулярно і цілий рік, у тому числі взимку. Не обов’язково робити це щотижня, проте хоча б пару разів на місяць при регулярній експлуатації транспортного засобу на мийці з’являтися потрібно обов’язково. Все тому, що будь-який бруд і дорожні реагенти, що потрапляють на кузов, дуже швидко стають благодатним середовищем для розвитку іржі. Позбутися їх можна тільки за допомогою щітки та Н2О.

2. «До магазину за пивом»

До магазину можна з’їздити на такому чудовому особистому виді транспорту, як свої дві. Не варто зайвий раз заводити улюблений автомобіль та нарізати кола навколо будинку. Не тільки їзда, навіть запуск силового агрегату – це серйозне випробування всього автомобільного механізму. Якщо є така нагода, то машину краще поберегти.

3. На високих обертах

Річ, якою, як правило, грішать «зелені» новачки. Тривала їзда на високих оборотах позначається на стані вузлів та агрегатів автомобіля найнегативнішим чином. Найсильніше при цьому страждає двигун внутрішнього згоряння. Не варто забувати про те, що ремонт ДВЗ є в більшості випадків однією з найдорожчих і найскладніших у реалізації операцій.

4. Неправильний тиск

У посібнику з експлуатації автомобіля повинні бути абсолютно чіткі і жодного разу не двозначні дані про те, яким саме має бути тиск у колесах. Той випадок, коли дуже багато – погано, і занадто мало – також погано. Ознайомитись з рекомендаціями виробника на цей рахунок варто одразу після покупки транспортного засобу. Ігнорування перевірок тиску в шинах – дуже погана звичка.

5. Рука на важелі

Ще одна дуже поширена серед автомобілістів із будь-яким рівнем стажу погана звичка. Селектор перемикання передач — це не підпірка для руки, а тому не варто її туди класти і довго тримати. Особливо згубно рука на важелі впливає на механічну трансмісію. Втім, автоматичній коробці передач робота на півставки підпіркою для людської кінцівки здоров’я також не додає.

6. Нога на педалі

В даному випадку йдеться про таку шкідливу звичку, як утримування ноги на педалі зчеплення під час їзди. Найчастіше водій сам не помічає, як втрачає пильності і починає трохи підтискати педаль. Підсумок у цього може бути найсумніший: постійне прослизання диска зчеплення призводить до його прискореного зношування і поломки.

7. «Оливою кашу не зіпсуєш»

Останнє за списком, але не за значенням. Будь-який автомобіль потребує регулярної та своєчасної заміни моторної оливи. Не менш важливо пам’ятати про те, що при регулярній експлуатації ТС рівень рідини слід перевіряти хоча б один раз на тиждень і при необхідності доливати її в двигун. Нестача мастила, як і його неналежний стан, дуже швидко може спричинити поломку силового агрегату.