Вартість пального в Україні досягла високих позначок і вже більшість автомобілістів замислюються над тим, як можна економити на паливі. У цьому немає нічого дивного, тому що у середнього водія за місяць тільки витрати на бензин або солярку перевищують 5 — 10 тисяч гривень, а ці цифри в деяких регіонах відповідають заробітній платі. Таким чином, багато автомобілістів серйозно замислюються про використання різних присадок, переходять на пальне з вищим октановим числом або застосовують інше обладнання.

Як показує практика, всі перераховані вище методики не працюють або дають мінімальні результати. У той же час, відповідь на питання з економією палива лежить на поверхні, просто небагато його помічають. В даному випадку досить просто не допускати ряд поширених помилок і будь-який автомобіль, чи то малолітражка, чи потужний преміум, почнуть «з’їдати» менше пального. Це перевірено часом, але чомусь не всі автомобілісти навіть через роки експлуатації транспортних засобів доходять до цього.

Перше, на що варто звернути увагу, це стиль водіння. Різкі розгони та екстрене гальмування додають емоцій, але негативно впливають на витрату. Таким чином, всі конструктивні елементи авто перебувають під високим навантаженням. Як наслідок, машина нещадно починає «є» пальне. Іноді за таких обставин здається, що під капотом того ж самого Polo встановлено не 1,6-літровий атмосферний мотор, а якийсь потужніший і ненажерливий агрегат на два, а то й три літри.

Другий момент, на який потрібно звернути увагу, – це переміщення на нижчих швидкостях. Часом у місті цілком можна спокійно рухатися на 4, 5 або навіть 6 передачі, дотримуючись при цьому швидкісного режиму, але автомобілісти постійно кудись поспішають або, навпаки, неправильно використовують трансмісію. Те саме можна сказати і про побудову маршруту, який найчастіше пролягає знайомою місцевістю, де на шляху можуть зустрічатися затори. В даному випадку краще проїхати далі, але при цьому витратити менше пального.

Щодо останнього моменту, то в цьому плані допоможе навігаційна система, яка присутня в кожному смартфоні. Деколи краще витратити пару хвилин і дізнатися про наявність пробок на своєму шляху. Також не можна не згадати про тривалу роботу двигуна на неодружених оборотах в момент прогріву силового агрегату. Багато автомобілістів, особливо восени, зимового та весняного часу, витрачають на це по 15 — 20 хвилин свого вільного часу, що виливається в 1,5 — 2 літри пального.

Сучасні силові агрегати не потрібно гріти довго. Достатньо буде 5 хвилин, щоб мотор перестав працювати з підвищеним навантаженням, а масло придбало необхідну консистенцію, навіть якщо йдеться про сильні заморозки. Таким чином автолюбитель вже заощаджуватиме близько 500 — 600 грам палива щоранку. У той же час, не потрібно сліпо слідувати порадам виробників і вирушати в дорогу на машині, якщо мотор хоча б трохи не прогрівся, тому що це сильно навантажує силовий агрегат і трансмісію.

Окремо хотілося б поговорити про дистанцію та пересування заміськими трасами. В даному випадку обов’язково потрібно тримати відстань до автомобіля, що рухається в попутному напрямку, щоб було достатньо часу загальмувати, не вдаючись до екстреного натискання на гальмо педаль. Що стосується переміщення заміськими трасами та економії палива, то тут варто вставати за великовантажами і слідувати в повітряній кишені. Це дозволяє двигуну докладати менше зусиль, щоб підтримувати вибраний швидкісний режим.