Любителі великих автомобілів не завжди можуть дозволити собі купити новий позашляховик. Ціни на такі авто зашкалюють. Наприклад, вартість культового «Гелендвагена» може перевищувати 4 млн гривень. Тому є сенс розглянути позашляховики із пробігом на вторинному ринку. Їх можна купити за прийнятною ціною – до 700 – 800 тисяч гривень, при цьому вони будуть в хорошому стані. Але варто розглядати автомобілі не старше 10 років, оскільки їхній ресурс надійності буде на належному рівні.

В основі рейтингу потужних, містких, комфортних позашляховиків за якістю та надійністю лежать такі фактори:

  • відгуки автовласників;
  • частота звернення на СТО;
  • найпоширеніші характерні поломки.

До нашого топу не потрапили позашляховики, випущені маловідомими виробниками, оскільки їхній рейтинг надійності не підтверджений. Ті ж джипи, які є в нашому списку, розподілені не за перевагою, а за рандомним вибором. Тож явних лідерів та аутсайдерів тут немає. Всі автомобілі мають необхідні характеристики, але належать до різних вартісних категорій.

1. Toyota Land Cruiser Prado 120

Це «молодша сестра» Toyota Land Cruiser 100. На відміну від попередньої версії, вона компактніша і дешевша, але не менш надійна. Престижна машина користується популярністю на вторинному авторинку. Про це свідчить велика кількість переглядів на різних сервісах.

«Ленд Крузер» має виняткову надійність і монументальну зовнішність. У варіантах для Європи – розкішні інтер’єри з обробкою натуральною шкірою та деревиною. Авто в популярній комплектації оснащено системою мультимедіа, клімат-контролем, підігрівом передніх крісел та шістьма подушками безпеки. У дорожчих варіантах встановлено вісім подушок безпеки, а також індикатори дощу та рівня освітленості.

За рахунок порівняно невеликої маси та високо піднятих бамперів машина легко долає кам’янисті пагорби, не кажучи вже про чудовий рух лісовими дорогами після дощу. Загалом, у цієї машини ідеальні позашляхові характеристики. Але також легко вона рухається містом та заміським шосе за рахунок потужного мотора.

Використовувати повний привод можна постійно. Завдяки цьому забезпечується стабілізація на слизькому дорожньому покритті.

У базовій комплектації встановлено 2,7-літровий 163-сильний мотор. Але для двотонного всюдихода він слабенький. Тому краще купувати авто з 4-літровим мотором. Він споживає приблизно стільки ж пального, але забезпечує кращу динаміку під час руху. А його потужність 249 л. вписується в комфортні параметри оподаткування.

Найменше палива споживає 3-літровий дизель. Повний бак, а це 87 літрів, ви зможете проїхати без дозаправки 1000 км. До переваг Toyota Land Cruiser Prado 120 відносяться повільна втрата вартості, великий ресурс двигуна, висока надійність повного приводу. Недоліки: бідна комплектація моделей з моторами 2,7 та 3,0 TD, сильні крени на віражах, слабка гальмівна система.

2. Mitsubishi Pajero Sport

Популярний у 2000-і роки позашляховик з 2,5-літровим двигуном так само затребуваний. Кузови цих машин практично не зворушені корозією, а мотор може пройти ще тисячі кілометрів.

Комфорт при русі на великій швидкості дорогами з покриттям із гравію та грунту забезпечує довгохідна підвіска. Якщо машина застрягла однією стороною в бруді, то її витягне задній диференціал, що самоблокується.

За просторий багажник «Паджеро» дуже люблять туристи, мисливці та рибалки.

Незважаючи на приставку Sport, спортивної зовнішністю дана машина не має. Це класичний позашляховик стандартного дизайну. Але, безперечно – потужний, серйозний, простий та безпроблемний.

Позитивні якості: невибагливий до якості пального дизельний двигун, надійна МКПП, міцна рама, безліч сертифікованих в тюнінгових аксесуарів. До недоліків можна віднести слабку електроніку АКПП та часті виходи з ладу механізму підключення переднього приводу.

3. Suzuki Grand Vitara

Екстер’єр у цієї машини простакуватий, але ходові характеристики на належному рівні. Grand Vitara – надійний та довговічний японський позашляховик з потужним мотором, невибагливий в обслуговуванні та доступний за бюджетом.

Модель третього покоління, оснащена дволітровим 140-сильним двигуном і механічною коробкою передач, що пройшла до 200 000 км, коштує приблизно 300 000 гривень.

Іржа на кузові ви виявите тільки в дуже старих машинах або дорожньо-транспортних пригодах, що взяли участь. За умови енергійного використання повного приводу можлива поломка хрестовини. Загалом «Гранд Вітара» проблем не завдає.

4. Mercedes-Benz G-Class

Це знаменитий «Гелендваген», про надійність якого розповідають легенди, що не дивно, адже спочатку машина розроблялася для воєнних цілей. Версія W463, яку найчастіше можна зустріти на вторинному авторинку, має роздавальну коробку, три блоковані диференціали, постійний повний привід окремо на кожне колесо.

Ціна варіюється в межах від 400 000 до 800 000 гривень в залежності від потужності двигуна. Найширше представлений 2,3-літровий агрегат потужністю 122 к.с. За бажання ви можете купити екземпляр з бітурбованим 6-літровим 612-сильним двигуном, але він обійдеться набагато дорожче. Також слід пам’ятати, що всі «Геліки» непомірно споживають паливо.

5. Nissan Patrol

Цей дизельний всюдихід – найкращий варіант для підкорювачів лісових нетрів і ралі-рейдерів. Крім потужного силового агрегату, він оснащений міцною рамою, цільними мостами та роздавальною коробкою з понижувальною передачею. За рахунок цього машина на капітальному бездоріжжі легко випереджає дорожчих конкурентів.

До речі, купити вживаний Nissan Patrol 3.0 TD можна за пів мільйона гривень. Тридверна версія має коротку колісну базу. Її обирають спортсмени через підвищену прохідність.

До переваг «Патролу» можна віднести надійний двигун, шкіряний інтер’єр та клімат-контроль у багатих комплектаціях, невибагливість до якості пального. Недоліки: трясіння на дорогах із поганим покриттям, необхідність заміни проводки у старих моделях. Крім того, на Nissan Patrol краще не їздити тривалий час із повним приводом.

6. Jeep Grand Cherokee

Один із найстаріших та надійних позашляховиків. “Гранд Черокі” стало загальним ім’ям для всього сегменту. На вторинному авторинку можна знайти моделі трьох поколінь. В основному вони випускалися в США, але є європейські та китайські екземпляри, тож до вибору потрібно підходити дуже уважно.

Джип першого покоління ви можете купити за 150 000 гривень, другого – за 200 000 гривень, третього – за 500 000 гривень. Є версії з бензиновим та дизельним двигуном. Другий економічніший, але вимогливіший до якості моторного масла. Всі позашляховики «Чероки» оснащуються автоматичною трансмісією. Найнадійніша – п’ятишвидкісна від Mercedes.

Машина має відмінні позашляхові характеристики, але треба стежити за станом прокладок і сальників у приводі, так як вони нерідко виходять з ладу. Також при частій їзді по бездоріжжю страждають передні важелі.