Парадоксальна річ: родина сидить без електроенергії, а в її розпорядженні під вікном – автомобіль з бортовою енергетикою потужністю до 1000 ват. З інженерної точки зору тут є що обговорити.

Скільки електроенергії може дати автомобіль

По-перше, у машини є стартерна акумуляторна батарея. Це доволі містке джерело живлення, яке при правильному підході може, скажімо, освітлювати всю квартиру протягом кількох вечорів. Або живити ноутбук протягом півтора-двох робочих днів. Але після цього батарея не зможе завести автомобіль і сама потребуватиме зарядки протягом 8 – 12 годин. Покинути АКБ у геть розрядженому стані на кілька днів не можна, але це тема окремої розмови.

По-друге, сучасний автомобіль має генератор потужністю близько 1 кВт (1000 ват). Це пристойна цифра навіть за мірками побутового споживання. Але! Генератор видає її при обертах двигуна машини 2000 – 3000 об/хв. Тобто щоб удома нормально працював холодильник, пара ноутбуків та телевізор, хтось має сидіти у машині під вікном та добряче газувати. Це малореально з технічної точки зору і недоцільно з фінансової.

Зрозуміло, в обох випадках для живлення ламп, ноутбуку та інших приладів потрібно, щоб вони були розраховані на 12 вольт, або користувач повинен мати спеціальні адаптери: інвертор 12/220 В, автомобільну зарядку або відповідний стабілізатор напруги.

А якщо на холостому ходу?

Справді, є інший, більш реальний варіант: завести машину і тримати двигун на холостому ходу. У такому режимі – і без шкоди для АКБ! – автомобіль зможе дати вам близько 150 – 200 Вт потужності (можливо, дещо більше – залежить класу авто і від об’єму двигуна).

При даному варіанті машина споживатиме близько 0,6 – 1,0 л пального на годину роботи. Для порівняння: портативні бензогенератори мають споживання пального нарівні 0,2 – 0,6 л/год, але видають при цьому відповідно 2,5 – 4,5 кВт (2500 – 4500 Вт) енергії. І тим не менш, таке використання автомобіля в якості електростанції можна вважати виходом зі складного становища.