Заборонити електромобілі цієї зими планують у Швейцарії. Таке рішення продиктоване бажанням радикально зменшити енергоспоживання в країні. Про це пише видання «Фокус» з посиланням на Focus.de.

Подібно до України Швейцарія відчуває дефіцит електроенергії. В альпійській країні збудовано мережу ГЕС, проте їх потужностей взимку не вистачає і доводиться імпортувати електроенергію з Німеччини та Франції. У минулому році було поставлено 5,7 млрд кіловат-годин.

У нинішньому році ситуація складна, адже Франція і Німеччина не здатні поставити достатню кількість електроенергії. У Франції на ремонт зупинено низку енергоблоків АЕС, а Німеччина намагається позбавитися залежності від російських енергоносіїв і сама скорочує енергоспоживання.

Влада Швейцарії збирається ввести режим тотальної економії електроенергії, вводить віялові відключення світла і готує низку обмежень. Зокрема, пропонується використовувати пральні машини за температури не більше 40 градусів і заборонити сауни.

Також планується повністю заборонити експлуатацію електромобілів під час віялових відключень електроенергії. В решту часу рекомендується обмежитися важливими поїздками — на роботу, в магазин за продуктами, до лікаря, до суду чи церкви.

А дозволену швидкість на швейцарських автомагістралях знизять із 120 до 100 км/год. Це дозволить заощадити паливо в авто з ДВЗ і заряд батарей електрокарів.

Наразі у Швейцарії зареєстровано 110 тисяч електромобілів. За статистикою, більшість із них власники заряджають вдома за допомогою пристроїв потужністю до 22 кВт, що збільшує навантаження на побутову електромережу.