Зима – це час підвищених навантажень не тільки на системи автомобіля, але і водія. Складні погодні умови найчастіше ускладнюють експлуатацію машини. Сучасна автохімія допоможе водієві в складних ситуаціях. Розповідаємо про такі засоби.

Силіконове мастило

Силіконове мастило для автомобілів випускають у зручному форматі аерозолю. Її насамперед наносять на різні гумові ущільнювачі, наприклад – дверей, стекол і кришки багажного відсіку.

Силіконове мастило витісняє вологу, завдяки чому деталі не примерзают. Зазначимо, що проблема влучення води на ущільнювачі пов’язана не тільки з миттям автомобіля. Наприклад, під час руху салон автомобіля прогрівається, через що сніг і налягають. Після зупинки авто волога замерзає, і відкрити вікно або двері стає проблематично.

Правильно обробляти силікон сухі ущільнювачі, коли автомобіль знаходиться в теплому приміщенні. Достатньо розпорошити склад тонким шаром. Зазвичай цього вистачає кілька тижнів експлуатації.

Антизапотівувач для скла

Перепади температур призводять до підвищення вологості повітря. Коли він потрапляє в прогрітий салон автомобіля, то на шибках з’являється конденсат – вони пітніють. Це знижує видимість, що може призвести до аварійної ситуації. При цьому кліматична установка не завжди справляється із такою проблемою. Особливо складно усунути запотівання бічного та заднього скла.

Щоб уникнути такої проблеми, слід обробити внутрішню поверхню скла спеціальним складом – антизапотівником. Він містить спиртовий компонент, який знижує адгезію вологи.

Найчастіше такі кошти продаються у балонах із розпилювачем. Потрібно нанести склад на поверхню скла тонким шаром. Матеріал може ефективно боротися із запотіванням до 4-х тижнів. За потребою обробку потрібно повторити.

Антилід

Антилід – це спеціальна рідина, якою обробляють деталі кузова та скла зовні. Речовини, що входять до її складу, розтоплюють льоду. Особливо актуальні ці склади при очищенні скла та гумових елементів склоочисників. Рідини зазвичай випускають у форматі аерозолів.

Розморожувач замків

Під час експлуатації автомобіля взимку вода часто потрапляє в личинки замків. Замерзаючи, вона не дає вставити ключ або повернути його. Звичайно, сьогодні більшість моделей оснащено центральним замком, але якщо сів акумулятор, то відкривати машину доведеться за допомогою ключа.

Зараз читають Що потрібно замінити в автомобілі з пробігом одразу після покупки
Розморожувачі є рідиною, до складу якої, крім усього іншого, входить мастило. Флакони мають спеціальну насадку, за допомогою якої можна впорскувати рідину в замкову щілину.

Антигель

Антигель – це склад, призначений для запобігання загусенню дизельного палива за негативних температур. Рідину додають у бак, і вона не дає парафінам кристалізуватись. Особливо актуальними є ці рідини восени, коли температура повітря вже суттєво знизилася, але ще не всі АЗС перейшли на зимове паливо. Також антигелі використовують за дуже низьких температур навколишнього середовища.

Рідина для швидкого запуску ДВЗ

Такі рідини випускають у формі аерозолів. Вони містять легкозаймисті суміш ефіровмісних рідин і газів – таких як петролейний або діетиловий ефір, пропан-бутан, гептан. Склади використовують для разового запуску двигуна за умови виникнення будь-яких проблем. Однак потрібно розуміти, що якщо ДВС мають неполадки, то усунути їх за допомогою подібних аерозолів не вдасться.

Упорскування складу здійснюється у впускний тракт – чим ближче до камер згоряння, тим краще. Тому перед використанням аерозолю необхідно демонтувати корпус повітряного фільтра та патрубки.

Засіб можна використовувати для бензинових та дизельних двигунів. Однак у випадку з дизельними ДВЗ потрібно буде відключити свічки розжарювання, інакше склад може спалахнути від свічки при зворотному русі поршня.

Омиваюча рідина

Зимові рідини, що омивають, виготовлені на основі етилового або ізопропілового спирту. Це дозволяє їм не замерзати при мінусових температурах. Від концентрації спирту залежить їхня стійкість до замерзання. Поширені рідини, характеристики яких укладаються у діапазон від -10 до -30 градусів. Такі розчини можна відразу заправляти у бачок омивача.

Але також на ринку представлені концентрати. Вони не замерзають навіть за температур нижче -50 градусів. Такі склади можна розбавити водою, отримавши рідину, придатну для використання у фактичних умовах експлуатації. Також концентрати дозволять розтопити лід, який утворився у системі – наприклад, якщо при похолоданні в бачку була літня рідина.