Мало хто знає, що столичний завод «Антонов» свого часу проєктував інноваційні автомобілі.

Українські авіабудівники ще 60 років тому розробили справжнісінький спорткар «Київ-Спорт». Про унікальне авто розповіли на сайті ussr-autosport, повідомляє «Фокус».

Купе «Київ-Спорт» було створено в 1959 році під керівництвом інженера конструкторського бюро Антонова Юрія Земцова. Елегантний обтічний кузов виготовили з легкого авіаційного дюралюмінію, причому панелі з’єднали заклепками.

Кузов встановили його на раму з тоненьких сталевих труб. Автомобіль важив менше за тонну. Цікаво, що його двері піднімалися нагору, як на знаменитому Mercedes-Benz 300 SL Gullwing.

«Київ-Спорт» обладнали двигуном від «Москвича-407», проте потужність його збільшила до 75 к. c. А габаритні вогні та деякі інші деталі запозичили в літаків Антонова.

З 1960 року український спорткар брав активну участь у змаганнях: гонщик Віктор Лихацький на ньому здобув п’ять перемог і став срібним призером чемпіонату УРСР. Ба більше, автомобіль став відомим за кордоном і навіть потрапив до відомого французького автожурналу L’annee automobiles як найелегантніше радянське авто.

Згодом на заводі Антонова виготовили ще два екземпляри «Київ-Спорт». Один із них був кабріолетом із двигуном від «Волги» ГАЗ-21 із збільшеною до 90 к. c. потужністю. Максимальна швидкість становила 160 км/год.

Автомобілі продовжили брати участь у різних перегонах, але вже не так успішно. З 1962 року Київ-Спорт відправили на заслужений відпочинок. До наших днів зберігся лише один автомобіль, проте його стан залишає бажати кращого і потребує реставрації.