Свого часу в Україні існувало не так багато виробників легкових автомобілів. Якщо авто запорізького автозаводу були найвідомішими, то почесне друге місце за популярністю було у авто з Луцького заводу ЛуАЗ. Майже кожен поважаючий себе автомобіліст чув про плаваючий ЛуАЗ або про модель 969 “Волинь”, пише Avtosota.

У той же час, у заводу були й інші досить цікаві моделі, які здебільшого залишилися невідомими для широкого загалу. Так, ближче до 80-х на заводі почали замислюватися над модернізацією легендарної “Волинянки”, яка випускалася ще з 60-х років. Спочатку на заводі просто хотіли поставити склопластиковий кузов на старе шасі 969.

Трохи пізніше інженери ЛуАЗу запропонували кардинально нову модель — ЛуАЗ-1301. Крім кузова зі склопластику, автомобіль отримав новий двигун та шасі від Таврії. Силовий настановою для авто послужив двигун на 1,2 літра. Підвіска стала пружинною, а кліренс міг регулюватися за допомогою пневматики!

Незважаючи на свої невеликі розміри, автомобіль отримав постійний повний привід та міжосьовий диференціал із блокуваннями. Пізніше цей автомобіль перетворився на повноцінну модель ЛуАЗ-130, який легко піддавався різноманітним модифікаціям.

Раніше повідомлялося, що ЛуАЗ-969 – один з найвідоміших українських позашляховиків радянського часу. Завдяки невеликим розмірам і геометрії кузова, машина відмінно справлялася з поганою дорогою. Водії часто сперечалися, чи перевершує “Волинянка” по прохідності “Ниву”. Однозначної відповіді на це питання досі немає. Над створенням наступника для “Волині” стали працювати ще в 80-х роках.