При появі штрафів за порушення швидкісного режиму, що надходять в автоматичному форматі, експерти говорили про багато проблем, до яких призведе впровадження цієї системи. Про одну з таких проблем розповіла Тетяна Лук’яненко під одним із постів ГСЦ МВС у Facebook, пише Bigmir.

«Якщо авто оформлене на людину, а керує транспортом інша і зробила більш як 3 штрафи. Чому власник документів повинен перездавати екзамени для поновлення водійських прав????», — написала дівчина.

Про цей момент справді не попереджають більшість водіїв при отриманні прав. Як відомо, після успішного складання практичного іспиту, людині видають тимчасові права на 2 роки. Серед іншого ці права мають обмеження у вигляді 2 штрафів. Якщо водій отримає три та більше штрафи, то через два роки він не зможе обміняти тимчасові права на постійні на 30 років, а змушений буде складати іспит ще раз.

Водночас якщо на водія-початківця оформлений автомобіль, а за кермом, наприклад, їздить його друг або родич, то всі штрафи за перевищення швидкості приходитимуть на водія-початківця, навіть якщо він не був за кермом. Довести постфактум, що людина не сиділа за кермом, можна лише оскарживши штраф у поліції, де водієві мають видати відповідний документ.

В ідеалі, водіям-початківцям, які вже є власниками авто, потрібно подумати про даний момент заздалегідь і вибрати один з наступних варіантів розв’язання проблеми:

  • оформити належного користувача у Дії;
  • переоформити авто на іншу людину на перші два роки;
  • оскаржувати кожен окремий штраф через Нацполіцію чи суд.