Свята йдуть повним ходом – багато з нас відзначатимуть важливі дні за пишним столом, на якому також буде й алкоголь. Враховуючи, що в Україні досить багато водіїв, постає питання законності водіння після споживання міцних напоїв.

Скільки проміле алкоголю дозволено водієві в Україні – у матеріалі «Фактів.Life».

Так, автоюрист Богдан Глядик відповів щодо норми. Йдеться про 0,2 проміле. Експерт запевняє: все, що вище – це вже порушення.

Вважається, що цей показник майже нульовий вміст спирту в організмі. Тобто ця кількість алкоголю ніяк не впливає на зовнішній та психічний стан людини. Його можна визначити лише за допомогою спеціального приладу. Так, правоохоронні органи використовують визначення портативні алкотестери.

«Універсальна порада – не вживати алкоголю», – додав Богдан.

Яке покарання за перевищення дозволеної норми

В Україні досить жорстко карають за керування автомобілем у нетверезому стані. З 17 березня 2021 року почали діяти нові штрафи для правопорушників.

Покарання за перший випадок — штраф у розмірі 17 тис. грн та позбавлення прав водія на один рік.

За повторне аналогічне порушення водію загрожує штраф 34 тис. грн та позбавленням прав на 3 роки. Також влада має повне право конфіскувати транспортний засіб. Автомобіль продадуть, а виторг з угоди віддадуть власнику.

Якщо водія спіймали двічі за один рік — це 10 років без прав та штраф 51 тис. грн або 15 діб арешту та конфіскація машини.

Тільки штраф

Якщо водій напідпитку стає винуватцем ДТП, його чекатиме покарання у вигляді позбавлення волі. Точний термін може бути встановлений лише судом. Але якщо в ДТП загинула людина, то термін може бути від 5 до 10 років із позбавленням прав водія на 10 років. Якщо трагедія забере життя одразу кількох людей – термін може бути від 7 до 12 років.

Чи можна заперечити результати алкотестера

Якщо на тестері буде цифра більша за 0,2 проміле, можна поставити це під сумнів. Ви маєте право звернутися до медичного закладу, який надасть точну інформацію про вміст алкоголю у вашій крові, попередньо зафіксувавши цю вимогу у протоколі.

Тому ми не радимо вживати будь-які алкогольні напої у будь-якій кількості перед тим, як сідати за кермо.