Безпека на дорогах України за всіх часів має бути на найвищому рівні. Влада нашої країни докладає зусиль для того, щоб порушників ПДР стало якнайменше. Найближчим часом очікується підвищення штрафів за деякі адміністративні правопорушення, пише Avtosota.

Влада країни посилює відповідальність за повторні правопорушення при керуванні транспортним засобом

Найближчим часом влада посилить відповідальність за повторне порушення при експлуатації ТЗ, що підлягає техконтролю, але вчасно не виконаним. Однак нововведення торкнеться не тільки цього.

Повідомляється, що в Україні переглянуть у бік посилення покарання за низку правопорушень під час експлуатації автомобіля. Ці зміни будуть введені до Кодексів про адмін правопорушення, Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів. Відповідно до рішень ЄСПЛ, підписані на початку листопада Президентом України. Ці нововведення ґрунтуються на Законі про внесення змін до названих кодексів. Законопроект розроблений Мін’юстом за номером 4049.

Яких правопорушень торкнеться?

Передбачаються такі зміни щодо повторних порушень:

  1. Управління транспортним засобом з несправністю кермового керування, гальмівної системи, світлового обладнання або інших систем та вузлів, з несправністю яких керування ТЗ заборонено відповідно до існуючих правил. Також йдеться і про переобладнане ТЗ з порушенням нормативів, стандартів та правил.
  2. Експлуатація транспортного засобу, що своєчасно не пройшов технічний контроль.
  3. Управління ТЗ, що використовується для для пасажирських перевезень, технічний стан якого, а також обладнання, не відповідає встановленим стандартам або має перелічені вище несправності.

Що було та що буде?

За перелічені порушення передбачалося покарання як позбавлення прав терміном 3-6 місяців чи адмінарешт терміном 5-10 діб.

За підсумками нововведення, порушнику буде передбачено штраф у розмірі 850-1700 грн (від 50 до 100 неопод. мінім.), але позбавлення прав або адмінарешт також зберігаються.