Ремонт коробки передач в автомобілі – одна з найдорожчих та проблемних операцій. Основна проблема полягає в тому, що дуже часто зношування КПП прискорюють своїми діями самі автомобілісти. У більшості випадків, водії навіть не здогадуються про те, що шкодять своїми діями коханій «ластівці». Чого слід уникати?

1. Несвоєчасне зниження

Стежити за оборотами двигуна і своєчасно перемикати передачі – не така проста справа, як здається на перший погляд. Саме з цієї причини сьогодні такі популярні автоматичні коробки передач. Практика показує, що правильність підвищення передачі приходить у міру набору досвіду, а ось вчасно знижувати передачу часто не вміють водії, які не перший рік за кермом.

2. Реверс без зупинки

Пристрій механічної трансмісії такий, що перехід на задню передачу повинен здійснюватися тільки після зупинки транспортного засобу. У МКПП відсутні синхронізатори, здатні забезпечити плавність при включенні реверсу. Будь-яка спроба порушити описане вище правило призводить лише до удару по коробці.

3. Зупинка на зчепленні

Часта зміна передач, особливо у щільному потоці, швидко набридає водію. Від чого виникає спокуса звільнити себе від зайвих перемикань і перечекати коротку зупинку на зчепленні. Однак, важливо пам’ятати, що чим довше розімкнене зчеплення, тим швидше воно зношується через сильне навантаження.

4. Не витискати зчеплення до кінця

Витискати зчеплення наполовину категорично заборонено. Прослизання дисків не обіцяє нічого хорошого для коробки передач і веде тільки до прискореного зношування всього зчеплення. Одночасно з цим не варто забувати про те, що вижимання педалі зчеплення не повинно бути занадто довгим.

5. Ударні дії

Не потрібно навіть намагатися встромити передачу силою. Ні до чого хорошого такий підхід не призведе. При перемиканні взагалі протипоказані різкі рухи. Стосується це і звички деяких автомобілістів «кидати» зчеплення, різко відпускати педаль і тим самим збільшувати тиск на коробку.