Перераховано марки авто, у яких найвищий ризик загибелі у ДТП в Україні у 2022 році.

Як повідомляє Avtosota, найнебезпечнішими в плані ризику загибелі в ДТП є автомобілі ВАЗ, Daewoo та Chevrolet. Важкі травми найімовірніше отримати на ВАЗах і Mitsubishi. Про це повідомляє компанія Autolist.

Озвучуючи показники аварійності, було наголошено, що йдеться «саме про питомі статистичні дані, а не про абсолютні величини».

Сама статистика розраховувалася на основі питомої ваги числа загиблих, які перебували в момент ДТП, у салоні легкових автомобілів конкретної марки щодо загальної кількості загиблих (включно з пішоходами та людьми в інших машинах-учасниках ДТП) за участю моделей цих брендів.

Найбільш «смертоносними» у результаті виявилися моделі ВАЗ – питома вага числа загиблих у них людей становила 68,6. Другою із невеликим відставанням стала Daewoo (67,6), а третє місце посіли автомобілі Chevrolet (55,9).

Крім них, до «десятки» найнебезпечніших машин у плані смертності в них на дорогах Украъни також увійшли Renault (55), Chery (53,8), Toyota (52), Honda (51,4), Nissan (49,8) , Peugeot (49,4) та Opel (48,7).

Нарешті, окремий рейтинг є і за тими автомобілями, потрапляння в ДТП у яких обіцяє найсерйозніші наслідки

У ньому лідирують рашиські ВАЗи. Далі за тяжкістю травм у салоні йдуть японські Mitsubishi, а за ними за зменшенням небезпеки йдуть BMW, Chery, Toyota та Audi. Найменшу травмонебезпеку серед поширених в Україні автівок демонструють Skoda, Peugeot, Kia, Mazda, Hyundai та Volkswagen.

У МВС зазначають, що показники смертності в автомобілях конкретних брендів залежать від цілого ряду факторів, зокрема технічних характеристик самих машин, а також віку автомобілів.

Показник, який характеризує кількість загиблих на 100 постраждалих у дорожньо-транспортних пригодах, знаходиться на відносно прийнятному рівні для транспорту у віці до трьох років (5,8-5,9), але для 15-річних машин він зростає в 1,5 рази. Для 20-річних машин він наближається до 10.

Зараз український автопарк старіє і продовжуватиме старіти. З цієї причини і тяжкість наслідків дорожньо-транспортних пригод за їх участю лише збільшуватиметься.

Раніше стало відомо, що жінки у шість разів рідше провокують ДТП в Україні, ніж чоловіки. Загальна кількість аварій, спровокованих тими та іншими, скоротилася до минулого року на 7,4% та 6,4% відповідно.