У грудні на тлі масованих атак росії на Україну та енергетичної кризи ціни на пальне на АЗС росли. Хоча основні чинники, які впливають на вартість нафтопродуктів вказували на зворотні процеси. Та нарешті наприкінці грудня ми побачили довгоочікуваний спад цін на пальне. І це була не разова акція, а зародження позитивного тренду.

Видання «Pro Гроші» поспілкувалося із експертом паливного ринку Олександром Сіренком і розповіло, що змушує ціни падати і чого чекати від перших тижнів нового 2023 року.

Повільно, але впевнено

Динаміка за останній місяць виглядає так:

Як ми й прогнозували раніше з Олександром Сіренком, гуртові ціни на пальне пішли вниз. Головна тенденція кінця грудня – це падіння цін в гурті по всіх напрямках. Прикладом є ринок скрапленого газу. Зараз там дуже багато пропозицій, але купувати його не поспішають, адже розуміють, що ціна впаде ще більше через низький попит.

«Великого споживання в Україні наразі немає. Взагалі для нафтопродуктів зима – це сезон наднизького споживання. Попит дещо зберігається через закупки аграріїв, на початок наступного сезону вони роблять собі запаси. А на заправках взагалі після передноворічної активності може бути довга пауза, коли ніхто нічого не купує. Зараз воєнний стан, трошки все по-іншому, але ринок скрапленого газу для мене індикатор, що відбувається на інших ринках», — каже Олександр Сіренко.

Експерт додав, що кінець року закінчується надрекордним імпортом. В Україну заходить приблизно по 6 тис. тонн пального на добу. І на тлі цього ми маємо невеликий відсоток споживання. Звісно, кожен автомобіліст після так званої бензинової кризи прагне зробити запас у мінімум 100 літрів, а до них додалися ще власники генераторів з такою ж потребою. Але більшість з них уже створили запас і, за словами Сіренка, рано чи пізно ця історія закінчиться.

Протягом минулого тижня був ще один сигнал, що пального вдосталь і попит на нього не росте. Велика мережа заправок знизила ціну на А-95 на 1 грн. Сіренко каже, що це навряд відбулося просто так. Імовірно, що клієнт перестав так активно їхати за бензином, тому вони вже зменшили націнку.

Власне, проблема весь цей час була у тому, що націнки на АЗС були надто великими. Споживач на заправці купував бензин набагато дорожче, ніж мав би, зважаючи на те, що ціна при ввезенні його в Україну набагато менша.

«Для мене такими бенчмарками є ті промислові компанії, підприємства, які закуповують пальне самостійно по імпорту, не в перекупів. Вони не завжди можуть у перших рук купити, але точно не проходять цей ланцюг на внутрішньому ринку, коли вже і той, і той накинув свою маржу. Наприклад, Укрзалізниця це робить прозоро, видна вхідна ціна. Вони великі споживачі і купують в гурті для себе, і в них ціна від роздрібної дешевша на 19%», – пояснив експерт.

Про закупівлю за такою ж ціною Сіренку підтвердили і у великих приватних компаніях, які самі організовують для себе поставки напряму з-за кордону. На внутрішньому ринку в Україні ціни занадто високі і до нормальних ринкових відносин дійти не вдається. Власне великі націнки зберігаються на АЗС ще з літа. З такими ж націнками ми і закінчуємо 2022 рік.

Проте, зважаючи на великі обсяги імпорту, стабільний і спокійний попит, стабільність курсу долара і падіння на зовнішньому ринку, є сподівання, що в січні і на заправках будуть ціни, які відповідатимуть ринковим тенденціям.

«Ми заходимо у 2023 рік з запасами, із налаштованими поставками при сезоні низького споживання. Тобто, ми приходимо в січень і 1-2 числа буде розмитнення партій нафтопродуктів. Нічого не міняється. В Європі кризи нема, в нас її не може бути, бо ми просто з пальним, а тенденції світового ринку показують, що, може, воно й ще подешевшає», – пояснив експерт.