В Україні поступово підводять законодавство у сфері автотранспорту до стандартів ЄС. Видання НВ розповідає, які запроваджуються зміни для автомобілістів.

Верховна Рада і Уряд планують зміни в законодавстві, які вимагає вступ до ЄС. Деякі законопроекти приймаються вже найближчим часом, інші заплановані на 2023 рік. NV зібрав важливі зміни, на які варто очікувати або які вже почали діяти з 1 січня 2023 року.

Підвищення цін на послуги

Водійські права та реєстрація подорожчають. Послуга отримання посвідчень водія в 2023 році може подорожчати в 30 разів, а в реєстрація транспортних засобів ― у чотири рази, відповідно до законопроєкту № 8193. Його можуть прив’язати до прожиткового мінімуму.

Електронні номери

Довідку за формою 083\о за якою оформляються водійські права, можна буде отримати в електронному вигляді. У плані заходів по переведенні послуг на дорогах передбачено, що планується видача номерів для колісних транспортних засобів, тобто, зокрема легкових авто в електронній формі, а також електронного свідоцтва про реєстрацію автівки.

Розмитнення-онлайн

У 2023 році в Україні розмитнення авто буде доступне через мобільний додаток порталу ДІЯ. Розмитнити машину можна тоді буде за 10 хвилин, без участі митниці. Такі зміни пропонують законопроект № 7468 і законопроект № 7468−1, які перебувають на розгляді ВР. Вони передбачають також зниження суми для розмитнення авто в ДІЯ. Члени комітету ВР загалом підтримали розмитнення на підставі електронної митної декларації, що подається через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, проте готують рекомендації для змін в законопроєкт.

Обов’язковий техогляд 2023

Обов’язковий технічний огляд для авто також можуть запровадити у 2023 році. Обов’язкове проведення ТО є однією з умов вступу України до ЄС.

Проходити техогляд, незалежно від того, коли був зареєстрований автомобіль, повинні:

  • транспортні засоби, які протягом 10 днів після того, як їх перереєстрували на ім’я нового власника;
  • машини, що потрапили в ДТП, і при цьому пошкодження отримали елементи, від яких залежить безпека пересування (підвіска, кермовий механізм, гальма), або був сильно деформований кузов;
  • авто, на яких було виявлено суттєві неполадки під час водіння.

Проте законопроєкт також передбачає нові умови які передбачають категорії, які втрачають право проходити ТО.

Позбавлення прав водія за перевищення швидкості

Депутати Верховної Ради України зареєстрували проект закону, який передбачає позбавлення посвідчення водія. Законопроект № 6214 пропонує за перевищення швидкості в населених пунктах більш ніж на 50 км/год позбавляти посвідчення водія на строк від 3 до 6 місяців, а на більш ніж на 70 км/год — від 6 місяців до 1 року.

Проект закону № 6214 вже схвалили у профільному парламентському Комітеті з питань правоохоронної діяльності, а також у Комітеті з питань бюджету. Його рекомендували включити до порядку денного для голосування у сесійній залі Верховної Ради.

Нові іспити для отримання посвідчення водія

У МВС повідомили, що автошколи отримали новий план впровадження сучасних технологій у процедуру видачі посвідчення водія. Особистість буде розпізнавати спеціальний алгоритм, відео web-камер розміщених на робочих станціях у класі виведуть на робоче місце екзаменатора. Це дозволить контролювати весь процес онлайн. Камери будуть встановлені на авто шкіл для фіксації процесу екзамена. У школи нададуть транспорті засоби для складання іспитів різних категорій, а результати відразу підуть в Єдиний реєстр.

Реформа автострахування

Восени депутати зареєстрували законопроєкт про реформу страхування авто відповідно до стандартів ЄС. Він передбачає збільшення страхових виплат, новий порядок їхнього розрахунку, а також запровадження вільного ціноутворення на поліси ОСЦПВ. Комітет отримав законопроєкт, його планують розглядати зі змінами на новій сесії в 2023 році.