Машини на дизелі найбільш чутливі до примх погоди. Тому важливо уникнути найбільш типових помилок, що трапляються з власниками таких транспортних засобів. Тоді й завести авто на морозі, і зберегти його справним упродовж зими – не становитиме проблеми, пише OBOZREVATEL.

Помилка №1. Заправився на «бочці»

Дизельне пальне за своїм складом – це суміш парафінових, нафтенових та ароматичних вуглеводнів. Парафін сам по собі – непогана штука. Він підвищує теплотворність пального, понижує коефіцієнт тертя. Але водночас зі зниженням температур парафін стає в’язким, тяжіє до загусання і злиплі кристалики парафіну можуть забивати фільтри, насос, інші деталі двигуна.

Щоб цьому запобігти, нафтопереробні заводи розробили три звичні види ДП – літнє, зимове й арктичне. Літній дизель не замерзає до -5°C, зимовий – до -20°C, арктичний – може витримувати температури навіть нижче -30°C. Підвищити морозостійкість ДП допомагають спеціальні технології, які застосовують НПЗ. Саме тому взимку особливо важливо заправлятися фірмовим заводським дизелем у надійних АЗС-мережах. Перевірений варіант – мережа ОККО, де з року в рік пропонують імпортне ДП з Білорусі та Литви. Натомість дешеві «наливайки» – це не економія, це загроза. Якщо тобі залиють некондиційний продукт, є ризик заклякнути посеред засніженої траси чи знищити паливну систему.

Помилка №2. Вчасно не перейшов на зимові сорти

Зимовий дизель варто заправити заздалегідь. Не потрібно чекати, поки стовпчик термометра впаде до нуля. Краще – перестрахуватися і вже у жовтні «відкатати» залишки літнього ДП, а далі, аж до стабільної весни, використовувати зимові марки. Відповідальні АЗС-мережі це розуміють і вже зі середини осені завозять на свої заправки саме зимове пальне. На стелі такий продукт, зазвичай, маркується сніжинкою. Але не зайвим буде перевірити склад пального й за паспортом якості. У документі звертай увагу на показник температури фільтрованості. Він не повинен бути вищим, ніж -5°C.

Помилка №3. У нас не буває арктичних морозів

Справді, українські зими останнім часом тріскучими морозами не відзначаються. Проте кілька разів на рік температура різко знижується. І в такій ситуації арктичний дизель незамінний. На ринку цього продукту менше, але у великих мережах, таких як ОККО, знайдеш завжди.

Щоправда, деякі водії досі вважають, що переплачувати за «арктику» не варто. І це може зіграти з ними злий жарт. Тим більше, що реальна температура за вікном нерідко відрізняється від того, що показує стовпчик термометра, – навіть на кілька градусів. Наприклад, на термометрі може бути -15°C, але сильний та зустрічний вітер, підвищена вологість, настання сутінків призведуть до того, що реально температура відчуватиметься як усі -20°C. І дизельне пальне це теж відчує.

Помилка №4. Антигель усе врятує

Якщо ти гадаєш, що антигелева присадка виправить «косяки» якого завгодно ДП і не дасть йому замерзнути, змушені розчарувати: на цьому попікся уже не один водій. По-перше, якщо їх і додавати, то тільки в тепле пальне і ще до настання холодів. Коли ж таку «приправу» підлити в бак з холодним ДП, то вона тільки допоможе йому згорнутися в кисіль. Зрештою, сучасні дизельні авто апріорі розраховані на використання ДП стандарту Євро-5, яке уже не потребує додаткового покращення. Ну, а різні народні методи з додаванням в дизель «трішечки» бензину чи гасу – взагалі зло. Можна запросто висушити пальне настільки, що воно залишить без змазки паливні насоси, форсунки тощо. Для сучасних двигунів із вприскуванням Common Rail – це гаплик.

Помилка №5. Швидкий старт

Заводити дизельний двигун в морози слід особливо ніжно. В ідеалі, перш ніж його запускати, дочекайся, поки бортовий комп’ютер відсканує усі системи авто; вимкни зайві джерела енергоспоживання (клімат-контроль, радіо, фари тощо); витримай 3-5 секунд після повороту ключа в положення «On», поки насос підтягне першу порцію палива. І це ще не все. Бажано 2-3 рази повторити процедуру запуску свічок запалювання. Таким чином, ти надійніше прогрієш циліндри, і двигунові легше буде стартувати.

Помилка №6. Порожній бак

Не залишай узимку авто з порожнім чи напівпорожнім баком. Холодні температури з постійними перепадами призводять до утворення конденсату на його стінках. Вода важча за пальне, тому вона опускається на дно бака. Відтак погіршується склад самого пального, виникають додаткові умови для корозії. Найгірше ж, якщо вода проникне у паливопровід, а тут якраз ударять морози, і вона замерзне, закоркувавши паливну систему.