Пересування автомобілем з документом з-поза меж Польщі можливе у цій країні відповідно до Віденської конвенції. Багатьох українців, які втекли до Польщі від війни, цікавить: чи потрібно обмінювати водійські посвідчення, видані в Україні, на документи польського зразка?

Правова основа

Кожен громадянин України може пересуватися автомобілем на території Польщі з українським водійським посвідченням, пише ukrayina.pl. Це право гарантовано Віденською конвенцією про дорожній рух від 8 листопада 1968 року. Її положення чітко свідчать про те, що в Польщі поважають українські водійські права.

Зауважимо, що це право стосується всіх, хто перебуває в Польщі з туристичною метою або для відвідування родини. Тобто можна використовувати українські водійські посвідчення в разі короткострокового перебування. Що робити, коли громадянин України реєструється в Польщі на постійне або тимчасове проживання?

Коли потрібно обміняти українське водійське посвідчення на польське?

Кожен громадянин України, який реєструється на постійне місце проживання і перебуває в Польщі більш як 185 днів, повинен обміняти українські водійські права на польські. Донедавна усе було саме так.

Після масштабного вторгнення Росії в країну відбулися зміни – уряд ухвалив спеціальний акт про допомогу Україні. Що це означає? Що тимчасово призупинено обов’язок обміну водійських посвідчень на польські. Крім того, від 24 лютого до 31 грудня 2022 року громадяни України можуть користуватися цим документом, навіть якщо термін його дії закінчився. Це стосується всіх осіб, які перетнули кордон після 24 лютого через бойові дії. Закон також поширюється на осіб, які перетнули польський кордон не безпосередньо, а з території іншої країни.

Як обміняти українське водійське посвідчення на польське?

Наразі до 31 грудня 2022 року призупинено вимогу про обов’язковий обмін українських водійських посвідчень на польські аналоги. Але зрозуміло, що такий стан речей не триватиме вічно, і обов’язок обміну документів повернеться. Куди звертатися у такому разі і скільки часу займе процедура обміну?

Для обміну посвідчення потрібно прийти до мерії або повітового управління (за місцем проживання). При собі необхідно мати заповнену заяву, а також:

актуальне фото, зроблене не раніше ніж за 6 місяців до дати подання заявки;
ксерокопію водійського посвідчення (з перекладом);
ксерокопії карти побуту, дійсної візи, довідки про навчання в Польщі не менше ніж на 6 місяців або іншого документа, що підтверджує право на перебування в Польщі (це може бути довідка про реєстрацію).

Вартість заміни українського посвідчення водія становить 100,50 злотих. Цей збір можна сплатити в центрі зайнятості або на спеціальний банківський рахунок. Додатково треба заплатити 125 злотих консульству України, яке перевіряє законність ваших водійських прав.

Час обміну водійських посвідчень не є чітко фіксованим. Процес може тривати як 30 днів, так і декілька місяців. Він передбачає перевірку легальності українського документа (для цього польське відомство має зв’язатися з українським), тому потрібен час..