Нелеко знайти авто, яке задоволнить всі потреби, але експерти назвали ТОП-15 кросоверів з майже вічними двигунами, які здатні служити протягом десятків років.

1. Кросовери з довговічними двигунами

Часи, коли автомобілі начинялися нескладним обладнанням, а серйозна відмова двигуна могла бути викликана лише несправним приводом ГРМ, минули. Сучасні високотехнологічні двигуни хороші, але недовговічні, і вже не можна бути впевненим, що нова машина проїде 200-300 тис. км без проблем.

Ще гірша справа з вживаними автомобілями, коли покупець не може бути впевнений у реальному пробігу.

Ніхто не хоче постійно платити за ремонти та проводити свої найкращі дні в майстернях, а тому на перше місце постає питання вибору марки та моделі кросовера з найменш проблемним силовим агрегатом.

Японські автомобілі, ймовірно, найнадійніші на планеті. Такі бренди, як Toyota, Mazda та Honda десятиліттями лідирують у рейтингах надійності, і ця тенденція, схоже, не зміниться найближчим часом. Тут важливо відзначити, що існує багато відмінностей на індивідуальному рівні, і очікування виправдовуються тільки в тому випадку, якщо доглядати за своїм автомобілем та двигуном відповідно до рекомендацій виробника.

Ось 15 сучасних кросоверів, які можуть похвалитися найменш проблемними силовими агрегатами. Ці кандидати обрані на основі зведеної статистики діагностичних центрів, автомайстерень та механіків, які допомагають правильно обслуговувати двигуни. Багато хто з них пробігає до півмільйона кілометрів без капремонту.

  1. Mazda CX-5;
  2. Subaru Crosstrek;
  3. Honda CR-V;
  4. Honda HR-V;
  5. GMC Acadia;
  6. Subaru Forester;
  7. Volvo XC60/90;
  8. Subaru Outback;
  9. Toyota RAV4;
  10. Audi Q5;
  11. Mitsubishi Outlander;
  12. Renault Duster;
  13. Suzuki Grand Vitara;
  14. Lexus RX350;
  15. Kia Sportage.

Вартість ремонтних робіт – теж важливий чинник. Іномарками, для яких виправлення неполадок, пов’язаних з двигуном, було найдешевшим, виявилися:

  1. Mazda – середня вартість усунення несправності дорівнює 286 доларів;
  2. Renault – 300;
  3. Kia – 320;
  4. Hyundai-328;
  5. Шевроле – 341;
  6. Volkswagen – 358;
  7. Honda – 427;
  8. Toyota – 462.

Не варто забувати, що надійність будь-якої техніки – це гра випадку, і ніхто не може сказати напевно, як довго прослужить той чи інший агрегат. Але дуже багато залежить від того, наскільки добре ви за ним доглядаєте. Як і за машиною загалом. Якщо не піклуватися про неї належним чином, немає значення, наскільки хороший у неї двигун.

2. Які автомобілі найживучіші в цілому

Японська техніка вважається найбільш надійною з багатьох причин, починаючи з культурних відмінностей. Японці-робітники, як правило, старанніші і пишаються тим, що роблять, плюс процес виробництва супроводжується високим рівнем контролю якості.

Крім того, бренди з самого початку були зосереджені на надійності – на відміну від більшості німецьких, британських і американських автобудівників, які ставлять в основу комфорт, розкіш і технологічні інновації. Японські виробники віддають перевагу перевіреній тактиці і рідко намагаються змінити правила гри.

Німецький автопром вважається “найтехнологічнішим”. Цей підхід є гострим мечем, оскільки, поряд з різнорідними поліпшеннями і підвищенням рівня інтересу, залишається більше місця для помилок.

Більшість користувачів, особливо у молодших вікових категоріях, позитивно реагує на модні високотехнологічні новації. Однак продукти, що тільки виходять на ринок, апріорі не можуть вважатися надійними, і автомобілісти мимоволі стають піддослідними кроликами в руках азартних експериментаторів.

Японські автопромисловці набагато консервативніші з цього погляду, що іноді призводить до застарілих технологій навіть у моделях вищого рівня. Зате їхні двигуни, як і багато інших важливих компонентів, використовуються десятиліттями, перш ніж їх замінюють. Головним чином це стосується Toyota та Honda, менше – Nissan та Lexus.

Перші більше орієнтовані на раціонального споживача, що цінує практичність і надійність понад усе, тоді як останні – на люксовий сегмент, а це розкіш, стиль та престиж. Їхні клієнти не турбуються про довгострокову життєздатність автотехніки, оскільки більшість продає її вже після декількох років використання.

З іншого боку, фанати Toyota тримають свої машини набагато довше і вибирають їх саме за стійкість, безвідмовність та невибагливість у догляді.

Porsche, Volkswagen та BMW останнім часом лідирують у рейтингах надійності серед німецьких автовиробників. В американському сегменті відзначився Buick, який пропонує обмежений вибір моделей та двигунів у порівнянні з конкурентами і рідше використовує нововведення, віддаючи перевагу довгостроковій надійності.

Chevrolet, GMC, Ford і Jeep теж вражають невеликою кількістю серйозних поломок як відносно нових трьохрічок, так і у «ветеранах» віком понад 10 років (згадайте Chevrolet Tahoe і Suburban, GMC Yukon, Ford Expedition). Ключем до успіху став підхід, близький до японської з погляду корпоративної стратегії.

Серед “японців” Toyota стабільно лідирує протягом десятиліть. Мазду, Лексус, Хонду і Ніссан експерти теж внесли до виробників найдовговічніших машин.