У нашому дитинстві батьки завжди запасалися бензином і сьогодні це питання знову актуальне. У якій тарі краще зберігати його, а також чи можуть налити бензин на АЗС, читайте в матеріалі видання UAportal.

Які бувають каністри для палива

Розрізняють ємності для зберігання бензину як за літражем і матеріалом виготовлення.

Каністри бувають пластикові та з металу.

Металеві каністри можуть бути зі сталі та алюмінію. Найчастіше віддають перевагу саме сталевим ємностям. Вони жорсткіші, міцніші, але й важчі за вагою.

Алюмінієві каністри набагато легше, але на них можуть утворюватися вм’ятини. Якщо ви хочете поєднувати в ємності міцність і приємний зовнішній вигляд, краще зупинитися на сталевої моделі.

У металеві каністри можна заливати:

— бензин;
— дизельне паливо;
— моторні олії;
— трансмісійні та спеціальні олії;
— гальмівні та охолоджуючі рідини.

Пластикові каністри набагато легше за вагою, ніж сталеві і зазвичай дешевше. Однак, якщо ви хочете придбати пластикову каністру, яку можна заправляти паливом на заправках, слід звертати увагу на спеціальне маркування.

Пластикова каністра для бензину повинна мати на своїй боковині таке маркування: «PETROL», «GASOLINE» або «FUEL».

Пластикові каністри, призначені для заправки та зберігання палива, коштуватимуть дорожче, ніж металеві.

Який розмір каністри вибрати

Найпоширенішим обсягом для каністри є 10 літрів. Вони мають невеликі габарити, але водночас зазначеного об’єму з головою вистачить для різних потреб.

Зазначимо, що каністри для палива 20 і більше літрів при транспортуванні на авто можуть розцінюватися як небезпечні вантажі. Тому рекомендуємо вам зупинятись на невеликих обсягах.

Наприклад, для заправки газонокосарки або бензопили буде достатньо ємності 5 літрів.

Яку форму каністри вибрати

Каністри різняться на вигляд. Бувають горизонтальні та вертикальні. Горизонтальні більш стійкі та не вимагають додаткового кріплення для транспортування у багажнику автомобіля.

Вертикальні каністри не займають багато місця та в заповненому стані досить стійкі. Однак для перевезення транспортом краще передбачити додаткове кріплення.

Кріплення кришки для каністри

Для перевезення бензину або палива необхідно вибрати оптимальний варіант кришки, щоб вона щільно прилягала до каністри.

Кришки із затискним механізмом зручніші, проте згодом, особливо в теплу пору року, від випарів такі кришки вириває.

Кришка каністри з різьбленням може з часом заіржавіти, що може вплинути на герметичність бензину.

Чи можна заливати бензин на АЗС

Згідно з постановою 1442 р. Кабінету Міністрів України від 20 грудня 1997 року, на АЗС не дозволяється відпускати в пластик паливо.

Нафтопродукти можна наливати тільки в металеві каністри, а скляну та полімерну тару — заборонено, зазначається в ньому.

Водночас у 2019 році було внесено зміни постановою 1159, яка набула чинності 14 січня 2020 року.

Воно наказує, що дозволено відпускати нафтопродукти, крім нафтового зрідженого газу, у тару споживача — у металеві та пластикові каністри. Але з маленьким застереженням. На каністрах має бути нанесене відповідне маркування.

Таким чином, зберігати та перевозити бензин у спеціальних пластикових каністрах можна, у тих, де немає маркування – не можна.

Зазначимо, щоб паливо не втратило своїх властивостей, зберігати його слід за дотриманням усіх умов (бензин повинен зберігатися в умовах суворої герметичності в темному, прохолодному, захищеному від сонячних променів місці) зберігання та не більше одного року.