Наразі штраф за 130 статтею КУпАП є одним із найпопулярніших в Україні. При цьому поліція часом штрафує ні в чому не винних водіїв.

Щоб уникнути необґрунтованих штрафів та позбавлення прав, кожен український водій має чітко знати процедуру перевірки на алкоголь, передбачену в Україні, повідомляє Bigmir.

Підстави щодо огляду на стан сп’яніння

В Україні процедуру огляду можуть проводити:

  • співробітник поліції;
  • лікар у спеціалізованому медичному закладі.

З підставами проведення перевірки вже не так однозначно. Відповідно до закону, підставою для перевірки на алкоголь в Україні є думка поліцейського, яка базується на: тремтіння рук, запаху з рота, порушенні координації рухів тощо. Звідси можна зробити висновок, що поліцейський може зловживати своїми повноваженнями та примушувати до перевірки водія , що не має жодних симптомів сп’яніння.

Водночас варто враховувати, що відмовившись від перевірки, водій одразу «виписує» собі адмінпротокол за 130 статтею і його штрафують, начебто він був п’яний. Справа в тому, що 130 стаття передбачає штраф за відмову від проходження огляду на стан сп’яніння.

Таким чином, якщо вимога поліцейського для вас образлива, тому що ви, наприклад, не вживаєте алкоголю в принципі, пройти огляд все одно потрібно. Якщо ви погодилися, огляд може проходити як на місці зупинки (за допомогою приладу Драгер), так і у спеціальній медустанові.

Огляд на місці зупинки

  1. Спочатку потрібно попросити у співробітника поліції документи на алкотестер, які підтверджують, що він сертифікований.
  2. Далі інспектор має під відеозапис розповісти водієві про його права та порядок застосування спеціальних технічних засобів.
  3. Якщо поліцейський не має нагрудної камери, то замість відеофіксації допускається залучення двох свідків.
  4. Підтвердженням сп’яніння є результат вище 0,2 проміле. Якщо алкотестер показав таке значення, то водій може вимагати повторного тесту і, як показує практика, у цьому випадку прилад показує абсолютно інші результати.
  5. Результати огляду фіксуються у спеціальному акті, який складають у двох примірниках, один із яких залишається у поліцейського, а другий передають водієві. Якщо акт не складено, огляд вважається не дійсним.

Огляд в медустанові

  1. Право на проведення огляду має тут виключно лікар, а для огляду застосовується спеціалізована техніка, яка повинна мати сертифікат відповідності та свідоцтво про перевірку.
  2. Предметом дослідження в медустанові може бути виключно сеча, слина, змив зі шкірного покриву обличчя, шкіри та поверхні губ. Якщо немає можливості взяти один із вищезгаданих зразків, то на аналіз можуть взяти кров.
  3. У медустанові не можуть провести огляд із використанням приладу Драгер.
  4. За результатами медогляду складається акт, виходячи з якого робиться висновок про результати медогляду. Результати повідомляються водію у присутності поліцейського.
  5. Акт складають в одному примірнику, який згодом залишається в медустанові. Висновок складають у трьох примірниках, один з яких віддають співробітнику поліції, другий — водієві, а третій залишають у самій медустанові.

Висновки

Якщо працівники поліції або медустанови не дотримуються вищеописаних процедур огляду на стан сп’яніння, то водій має високі шанси на оскарження протоколу за 130 статтею КУпАП (водіння у нетверезому вигляді) у суді.