Повний привід у всіх цих кросоверів – підключається за допомогою електронно-керованої міжосьової муфти. Але конструктивно їх трансмісії відрізняються. Найпростіші – у Ford Kuga та Honda CR-V. При пробуксовуванні передка муфта просто підключає задок, перерозподіляючи момент на колеса з найкращим зчепленням.

Трансмісія Skoda Yeti додатково оснащена системою off-road, при якій муфта починає швидше змінювати співвідношення моменту, що крутить, по осях. У парі з нею працює система HDC (контролю спуску з гори), що дозволяє впевнено спускатися вниз, не розганяючись більше 16 км/год.

У Kia Sportage і Toyota RAV4 муфти мають ще й примусове блокування, яке відключається при швидкості вище 40 км/год. Їхні трансмісії також мають системи допомоги при спуску з гори.

Але найфункціональніший повний привід на Mitsubishi Outlander XL. У нього три режими роботи: 2WD (дозволяє їхати тільки на передку), 4WD (з автоматичним підключенням задніх коліс) та Lock – (міжосьова муфта жорстко заблокована).

Впевненій їзді поза шосейних доріг сприяє високий кліренс. Найбільший він у Outlander XL – 215 мм, а найменший – у Sportage – лише 172 мм.

Пам’ятайте: якими особливостями не відрізнялися б кросовери, вони – не позашляховики, і серйозний офф-роуд їм не під силу.