Часто водії задумуються про якість пального, яке вони заливають у своє авто. Адже далеко не всі нафтові компанії ретельно стежать за продуктом, який реалізують. На деяких АЗС можна зіштовхнутися з бензином, який має добавки, що негативно впливають на роботу двигуна та паливної системи. Ще гіршу шкоду може нести пальне, яке ви придбали у знайомого в пляшці або каністрі. І звичайно, ніхто не хоче витрачати купу грошей на ремонт цих складових. Тому варто знати, як перевірити якість бензину самостійно, не залучаючи експертів, пише UAportal.

Звичайно, бензин – не м’ясо чи риба, понюхавши які можна одразу визначити, зіпсувалися вони чи ні. Але деякі висновки можна зробити і на підставі зовнішнього вигляду. Причому почати можна не з палива, а з його вартості. Якщо на мережевих заправках із якістю та ціною все відносно зрозуміло – їх контролюють із головного центру, то містечкові АЗС найчастіше працюють інакше. Їхня мета – купити якомога дешевше і продати дорожче. Висока ціна зовсім не гарантує, що ви заллєте якісний бензин. Але низька — однозначно говорить про невисокі характеристики палива.

Якщо не боїтеся трохи забруднитись і пропахнути бензином, то перед заправкою проведіть пальцем по внутрішній стороні сопла заправного пістолета. Масло, що залишилося всередині, бруд та наліт – ознака низькоякісного пального. Хороший бензин не залишає подібних слідів, швидко випаровується і стовбур пістолета всередині встигає повністю висохнути від заправки до наступної заправки. Для більш інформативної перевірки можна крапнути трохи рідини на руку. Якісне паливо швидко випарується і не залишить жирних слідів.

Є ще кілька варіантів, що допоможуть проконтролювати пальне за зовнішніми ознаками:

  • Нанесіть краплю на папір. Після висихання не повинно залишатись жирним або кольоровим слідом. Їхня наявність — знак того, що бензин із домішками.
  • Щоб перевірити, чи є в пальному смоли, нанесіть краплю на скло і підпаліть. Після згоряння вивчіть слід, що залишився. Якщо він утворений білястими колами, то в паливі немає шкідливих смол. Жовтий або коричневий слід горіння говорить про інше.
  • Подивіться на відтінок. Налийте бензин у прозору ємність та вивчіть його на просвіт. Якісне пальне буде прозорим з легким жовтуватим (або блакитним – для високооктанових марок) відтінком – без домішок та осаду. Додайте до рідини кілька кристалів марганцівки. Прояв на просвіт рожевого кольору з великою ймовірністю говорить про те, що в паливі є вода.
  • Варто звернути увагу і на запах бензину. Якщо відчуваєте нотки сірководню (тухлих яєць) — отже, якість палива не найкраща.

За роботою двигуна можна також визначити якість бензину. Ознак поганого пального кілька:

  • Автомобіль глухне на холостому ходу або «гуляють» оберти в цьому режимі роботи двигуна. Зазвичай це відчувається не одразу після заправки, а за кілька кілометрів їзди.
  • На електродах свічок є яскраво-червоний наліт. Значить, у паливі, швидше за все, є присадки, що підвищують октанове число. Працюючи на хорошому бензині наліт на свічках світло-коричневий.
  • На паливному фільтрі залишаються різнокольорові сліди та накопичується осад. Цей метод особливо показовий, якщо ви регулярно заправляєтеся на одній АЗС.
  • Падає прийомистість двигуна. Цю перевірку краще здійснювати, заправляючись бензином на сухий бензобак. Якщо автомобіль гірше заводиться, не тягне в гірку, погано набирає швидкість – справа, швидше за все, у неякісному пальному.
  • Визначити якість можна і за вихлопом. Помітний дим білого чи сизого кольору, а також незвичний запах – сигнал, що з бензином щось не так. Швидше за все, в ньому є конденсат, масло або інші домішки, які не згорають у циліндрах.