У 2022 році в Україні митники склали сотні протоколів за порушення митних правил при ввезенні автомобілів на іноземних номерах. Лише в одній Закарпатській області склали 186 таких протоколів на загальну суму майже 27 млн гривень, повідомляє today.ua із посиланням на прес-службу Закарпатської митниці.

Крім того, у 2022 році в Закарпатській області було 26 протоколів за передачу автомобіля на іноземних номерах особі, яка його не ввозила на митну територію України. Також у цій галузі минулого року зафіксували 180 порушень Митного кодексу, пов’язаних із порушенням терміну ввезення євроблях до нашої країни.

Нагадаємо, в Україні з квітня до 30 червня 2022 року можна було абсолютно безкоштовно розмитнити будь-який автомобіль на іноземній реєстрації. Очікувалося, що ця пільга діятиме до скасування військового стану. Однак у червні Кабінет міністрів запропонував народним депутатам Верховної Ради скасувати цю пільгу, подавши відповідний законопроект. Нардепи його підтримали, після чого з 1 липня 2022 року розмитнення євроблях знову стало платним.

Кабмін звернув увагу на те, що безкоштовним розмитненням автомобілів зловживали перекупники, хоча ця пільга була розрахована на звичайних українців.