В Україні анонсували глобальні зміни в автошколах для отримання посвідчень водія. Подробиці оприлюднили у Головному сервісному центрі МВС, пише «Стіна».

Його голова Микола Рудик наголосив: «Сучасний підхід до навчання в автошколах – запорука вмілого керування транспортними засобами у майбутньому на автошляхах«.

У майбутньому на кандидатів на отримання прав чекають кілька серйозних змін. Насамперед верифікація та доступ до класу для складання іспитів. Зокрема, людина заходитиме до екзаменаційного класу, де на вході стоятиме камера. Вона розпізнаватиме особу кандидата, що дозволить спрямовувати його на рандомно визначене в Єдиному державному реєстрі МВС робоче місце для складання теоретичного іспиту.

У майбутньому українці зможуть самостійно фотографуватися на посвідчення водія. Для цього кожен сервісний центр МВС матиме сучасне обладнання, яке дозволить робити це, а для ідентифікації особи використовуватиметься ідентифікаційний код та ID-картка.

Крім того, теоретичний іспит проходитиме в екзаменаційному класі за наступних умов:

  • Face ID ідентифікація особи протягом усього процесу здачі;
  • фіксація особи та екрана при негативній відповіді на екзаменаційне питання;
  • виключення віддаленого доступу до робочих місць;
  • контроль за поведінкою людини;
  • відеофіксація процесу здавання.

Також планується виведення відеокамер на робочих станціях у класі на робоче місце екзаменатора.

Зміни торкнуться і процесу практичного складання іспитів. Автомобілі в сервісних центрах МВС будуть оснащені відеореєстром з чотирма камерами — спереду, ззаду, дві проекції салону, внутрішнім монітором для контролю ракурсу та роботи відеореєстратора, датчиками, що сигналізують, і дублюючими педалями.

Екзаменатори та маршрут для прийняття практичного іспиту також обиратимуться рандомно. Екзаменатор матиме електронний check-list, face-id кандидата, можливість розпізнавання номера транспортного засобу, автоматичне надходження результатів складання до Єдиного державного реєстру МВС.

Ще одним нововведенням стане закупівля для сервісних центрів МВС транспортних засобів різних категорій – кандидатам на отримання прав не потрібно буде шукати для оренди вантажні авто, авто з причепами чи мотоцикли.