У мережі з’явилися фотографії спортивного ЗАЗ. Його не просто мало хто бачив, а й мало хто чув навіть серед співробітників Запорізького автомобільного заводу. Йдеться про ЗАЗ-1104, який у 80-ті роки міг кардинально змінити долю українського автопрому, пише «ТопЖир».

І хоча зараз вважається, що української автопромисловості як такої ні, насправді це не так. Ще в 1973 році був зроблений прадід Тесли електро-Запорожець, а на початку 90-х ЗАЗ випустив електричну Таврію. Щодо ЗАЗ-1104, у ті часи не було ні інтернету, ні соцмереж, але їхню роль виконували «За кермом» чи «Техніка молоді». Саме в цих друкованих ЗМІ була інформація про спорткар із Запоріжжя.

Спортивний «Запорожець» в деякому плані схожий на Porsche 924, що, втім, не дивно. Тоді копіювати західні авто вважалося нормальним явищем, але треба віддати належне радянським розробникам – вони завжди адаптували машини під «реалії СРСР». Шкода тільки, що деякі фантазії були втілені в життя і допущені до серійного випуску. Серед них і ЗАЗ-1104, який передбачалося оснащувати передньорозташованим 1,6-літровим двигуном і 5-ст МКПП.

На жаль, далі креслень та повнорозмірного макета розробка не просунулась. Але, на щастя, залишилися архівні фото нездійсненого спортивного Запорожця.