В останні дні в Україні тримається аномально тепла для зими погода. Але згідно з прогнозами синоптиків, на нашу країну насувається сильний холод зі снігопадами та завірюхами. Тому видання today.ua вирішило розповісти про те, як водії взимку гублять дизельний двигун.

Для холодної пори року існує зимове дизельне паливо. Відповідно до стандартів, воно має кілька класів з граничними температурами фільтрації. Низькотемпературні властивості такого виду автомобільного палива визначаються температурами помутніння, застигання та граничної фільтрації.

Наприкінці 2022 року Інститут споживчих експертиз провів дослідження дизельного палива, яке продають українські АЗС. Виявилося, що більш як половина дизельного палива в нашій країні не витримає морозів.

При випробуванні в морозильній камері деякі проби не просто відповідали нормативу (-20°С), але показали хороший запас. Однак, як виявилося, у багатьох мережах АЗС стандартне дизельне паливо не відповідає за тими чи іншими критеріями нормативам. Так, деякі мережі АЗС продають зараз дизпаливо, у якого гранична температура фільтрації значно менша за норматив (-20°С).

Натомість до арктичного дизельного палива дослідники майже не мали претензій. Майже всі зразки відповідали встановленим нормативам.

Таким чином, узимку власникам дизельних автомобілів потрібно бути уважними при виборі палива. Найкраще заправлятися на добре відомих АЗС. Тим паче під час сильних морозів.