Автомобіль у чомусь схожий на пістолет. Невпевнена в собі людина, яка уникає у звичайному житті всіляких конфліктів, за наявності бойової зброї миттєво змінює самооцінку – мовляв, тепер розберуся з усіма! Приблизно той самий стереотип поведінки найчастіше породжує автомобіль: сотні кінських сил пробуджують у людині почуття переваги, яку необхідно демонструвати іншим… Підсумок – невгамовна дорожня агресія. Як правильно поводитися с такими «неадекватами»?

Агресивним водієм завжди керує бажання самоствердитися завдяки іншим, пише «АвтоСвіт». При цьому він свято вірить у те, що водить машину розумно та акуратно, на відміну від решти водіїв. Згідно зі щорічним американським звітом водійського етикету, майже всі опитані (97%) назвали себе «обережними» водіями. Але лише 29% схарактеризували так само інших учасників дорожнього руху.

Безперечно, «баранів» на дорозі багато. Однак найбільшим джерелом агресії є так звані «вчителі». Цих дратує майже все. А їхні улюблені дії – несподівані маневри перед носом: мовляв, майстер їде. При цьому конфлікти дуже часто виникають через те, що такий «вчитель», наприклад, нахабно намагається влізти у вас перед носом, вирулюючи з узбіччя. Ви не пропускаєте, той виходить із себе, обганяє вас і починає різко відгальмовуватись – так зароджується ланцюгова реакція.

Як поводитись у такій ситуації? Найзрозуміліший і найдоступніший для всіх спосіб – намагатися уникнути конфлікту. А якщо ні, то моральна перемога буде на боці «вчителя»: він зумів вивести вас із себе, спровокувавши на «поєдинок» будь-якого роду – від словесного до гри в «перегони на виживання». Підсумком можуть бути понівечена машина, проблеми зі здоров’ям та інші неприємності.

Правило трьох Д – «Дай Дорогу Дурню» – теж ніхто не скасовував: його застосування говорить не про ваше боягузтво, а про зважений підхід до ситуації. Вам сигналять ззаду фарами? Пропустіть! І взагалі ніколи не забирайтеся в крайній лівий ряд, якщо їдете не дуже швидко: в інших рядах вам «сигналити» ніхто не стане. Неадекват пошукає собі інший об’єкт для конфлікту, якщо ви всією своєю поведінкою покажете йому, що не збираєтеся оскаржувати його уявну «першість» на дорозі.

Закон, навіть не зовсім досконалий, завжди на боці водія, який дотримується правил дорожнього руху. Агресивні водії також розуміють, що їхні дії проти неугодних їм учасників руху суперечать правилам і можуть спричинити аварію, за яку все-таки доведеться відповідати.

Ще одна порада – не намагайтеся провокувати переслідування: залишимо їх для кінобойовиків. Почнете тікати – «вчитель», подібно до хижака, включить інстинкт переслідування. Добром подібні покатушки не закінчаться.

І останнє: якщо ви самі винні у якийсь ситуації – не соромтеся перепросити, хоча б моргнувши «аварійкою». У 99% випадків вас зрозуміють.