В окупованому Криму працюють над електричним УАЗ-452. Нову версію давно застарілого мікроавтобуса мають представити влітку цього року. Про це повідомляє «Фокус» із посиланням на ТАСС.

Електромобіль УАЗ «Буханка» створює науково-виробниче підприємство «Елькафа». Вона підписала угоду з УАЗ — підприємство допомагає у розробці та постачає автомобілі без моторів.

Випробування електрокара стартують навесні у гірському та степовому Криму. Після цього планується розпочати переобладнання стандартних УАЗ-452 на електричні та збирання їх малими партіями. Також пропонують продавати комплекти силових установок, щоб власники мікроавтобусів могли самотужки переробити їх в електромобілі.

Характеристики УАЗ-452 з електромотором не розголошують, але відомо, що архаїчна конструкція не пристосована для установки великої батареї. Заявлено, що розробляють суто електричну версію і варіант із бензиновим мотор-генератором, що збільшує запас ходу.

УАЗ-452 СГР, прозваний «Буханкою», — найстаріша модель авто у світі, яку випускають нині: з мінімальними змінами її виробляють з 1965 року. Мікроавтобус не відповідає сучасним вимогам безпеки, а нещодавно його почали оснащувати застарілим мотором екологічного стандарту Євро-0. Примітно, що електромобілі УАЗ-452 намагалися розробляти ще в 70-х, проте далі за випробуваної партії зі 100 машин справа не пішла.