В Україні планують привести податки на пальне відповідно до директив Євросоюзу. У зв’язку з цим акциз на пальне буде зростати щороку, починаючи з 1 січня 2024 року.

Відповідний проєкт закону з’явився на сайті Міністерства фінансів.

Акциз на бензин, за пропозицію Мінфіна, спочатку підвищать до €213 за 1 тис. літрів. А до кінця 2027 року ставки акцизів на бензин та дизель встановлять на позначці у понад €300 – мінімального рівня, згідно з директивами Євросоюзу.

Очікується, що закон набуде чинності з липня 2023 року, але пункти щодо акцизів на пальне почнуть діяти з 1 січня 2024.

Акцизи на пальне: які ставки діють зараз

Ще у вересні 2022 року Верховна Рада встановила акциз на автогаз на рівні €52 за 1 тис. літрів, а на бензин та дизпаливо – €100 за 1 тис. літрів. ПДВ на всі види палива залишили без змін – 7%.

Також можновладці тоді передбачили пільгу для Міноборони. Так, на період воєнного та надзвичайного стану на пальне для ЗСУ акциз залишиться на рівні €0 за 1 тис. літрів.

Новий податок через війну

В Офісі Президента працюють над впровадженням податку за допомогою якого Збройні сили України отримають додаткове фінансування.

Як пояснив заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма, в Україні наразі триває війна і допомагати ЗСУ маємо тільки ми.

Він також нагадав, що під час війни всі військові видатки бюджету фінансуються виключно коштом платників податків.

Повернення довоєнних податків

Український уряд хоче відновити довоєнний стан податкового адміністрування та політики. Це вимагається Меморандумом про економічну та фінансову політику Моніторингової програми за участю ради директорів МВФ (PMB). Отож, з 1 липня поточного року мораторій щодо проведення податкових перевірок, ймовірно, буде скасовано.

Крім того, ФОПи на спрощеній системі втратять ставку єдиного податку 2%, адже з літа відновиться довоєнний режим, що означає повернення до сплати 5% частки доходу. Також уряд планує побудувати сучасну систему адміністрування доходів з обмеженою можливістю ухилення від оподаткування ПДФО, через застосування спрощеного режиму оподаткування платниками податків третьої групи.