Український автопром цілком може пишатися кількома своїми автомобілями, які заслужили народне покликання та послужили вірою та правдою. Сьогодні, з урахуванням повномасштабної війни в нашій країні, очевидним транспортним засобом, здатним принести користь на полі бою, цілком могла б бути модель Луцького автозаводу – «Волинянка».

Експерти проаналізували український всюдихідний автомобіль ЛуАЗ-969 і зробили висновок, що даний автомобіль цілком у нагоді був би у сьогоднішніх наших реаліях, тільки з деякими доопрацюваннями та змінами, пише Avtosota.

Що являє собою ЛуАЗ-969?

Головні козирі цієї моделі:

  1. Колісний привід 4х4 де привідним мостом є передній, а задній підключається.
  2. Незалежна підвіска, яка забезпечує надійне зчеплення всіх коліс із дорожнім покриттям.
  3. Колісні редуктори, здатні підвищувати крутний момент, а також збільшення дорожнього просвіту до 280 мм.
  4. «Повзуча» передача, користь якої важко переоцінити.
  5. Система блокування диференціалу заднього моста.

Також є і мінуси моделі: недовговічність силових агрегатів та відсутність комфорту в салоні. При цьому не можна сказати, що двигун автомобіля дуже поганий, навіть з огляду на його повітряне охолодження.

Де може бути корисною «Волинянка» сьогодні?

Виходячи з якостей автомобіля, цілком можна припустити, що модель цілком могла б бути сьогодні корисною для військових, а також у тих умовах, де від ТЗ потрібні відмінні бездорожні якості. Це і лісництво, аграрна сфера, геологічна, а також для полювання чи риболовлі.

Як удосконалити ЛуАЗ?

По-перше, кузов машини вимагає набагато більшого комфорту, ніж це було раніше. При цьому слід звернути увагу на дизайн, щоб привести його до більш сучасного вигляду.

Щодо двигуна, то на заміну старому проситься щось сучасне з більшою віддачею потужності.

А от якщо говорити про трансмісію, то тут принципових змін не потрібно. П’ятиступінчаста КПП цілком згодиться для різних завдань, а єдиним удосконаленням може стати доробка шестерень у колісних редукторах.

Також слід попрацювати над довговічністю автомобіля та його надійністю.

Все це, безсумнівно, потягне великі витрати, що позначиться на вартості всюдихода. Однак, якщо не ставити за мету експортувати модель, а використовувати її на внутрішньому ринку, то цілком можливо це все врегулювати законодавчо, принісши користь внутрішньому споживачеві, особливо в умовах війни.