Вибір нової машини стає дедалі складнішим через великий асортимент моделей. Експерти дали поради щодо того, як визначитися з типом двигуна.

У дизельному двигуні паливо запалюється від стиснення, а не від свічок запалювання, і його ККД вище. Також дизель відрізняється більш низькою швидкістю обертання, меншою кількістю допоміжних пристроїв і старіючих деталей, тому його термін служби довше. До слова, дизельне паливо саме по собі найбільш енергоємне.

Однак чим менше габарити автомобіля і його потужність, тим менше переваг дизеля на тлі бензинового ДВС. Якщо говорити про природний газ, то цей вид палива відрізняється екологічністю. Проте, популярності він не отримав через низьку паливної ефективності, підвищених вимог до безпеки і досить високі витрати на технічне обслуговування.

Дизельні двигуни мають перевагу на складних дорогах з затяжними підйомами, особливо під суттєвим навантаженням, але в швидкості часто поступаються бензиновим агрегатам. Бензинові двигуни мають більш широкий діапазон потужностей, дозволяючи вибрати підходящий варіант. Також вони дешевші, і їх простіше ремонтувати. В цілому, при експлуатації вони комфортніше дизельних моторів.

Газові автомобілі не можуть похвалитися ні високою продуктивністю, ні простим ремонтом, а їх резервуари з горючими летючими речовинами під тиском вкрай вибухонебезпечні. При цьому установка ГБО коштує недешево, також газовий балон займає багато місця в машині. Але якщо умови для експлуатації машини на газі хороші, то є сенс задуматися про використання газу як палива.

Варто торкнутися і економічності. Так, дизельні мотори витрачають менше палива, ніж бензинові. Хоча найбільш економічний варіант – це ГБО. Самим оптимальним вибором буде покупка гібрида на основі бензину або дизеля. Нехай вони коштують дорожче, але за рахунок меншої витрати палива різниця окупиться.

Відносно звичайних машин, в середньому дизельні варіанти можуть проїхати на 20-30% більше, ніж бензинові. Однак це більше відноситься до їзди по шосе. У місті ж краще вибрати бензиновий аналог.