Відшкодування збитків постраждалим у ДТП здійснює страхова компанія, з якою винуватець пригоди уклав договір обов’язкового страхування відповідальності власника транспортного засобу; якщо ж винуватець ДТП не має діючого поліса автоцивілки, йому доведеться компенсувати збитки постраждалій стороні власним коштом. Про це повідомляє Моторне (транспортне) страхове бюро України, пише портал banki.ua.

Що таке автоцивілка

Автоцивілка – це обов’язковий вид страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСЦПВ).

Купуючи поліс автоцивілки, водій транспортного засобу знімає з себе матеріальну відповідальність за шкоду, яка може бути завдана ним у ДТП життю, здоров’ю та майну потерпілих. Відповідні збитки компенсуватиме страхова компанія.

Саме нанесення шкоди життю, здоров’ю або майну третіх осіб в результаті дорожньо-транспортної пригоди з вини водія застрахованого транспортного засобу вважається страховим випадком у сфері автоцивілки.

На вартість поліса автоцивілки впливають такі фактори:

  • тип транспортного засобу та об’єм двигуна;
  • місце реєстрації транспортного засобу;
  • стаж водія;
  • наявність чи відсутність страхових випадків;
  • термін дії договору.

Як контролювати наявність та чинність поліса автоцивілки

Наявність та чинність поліса автоцивілки важливо контролювати, щоб не довелося самому компенсувати збитки від ДТП постраждалій стороні.

Договір необхідно вчасно переукладати на новий строк.

Перевірити чинність поліса автоцивілки можна за допомогою Централізованої бази даних МТСБУ.

Для цього потрібно:

  • перейти за посиланням: https://policy-web.mtsbu.ua/#tab1
  • вписати у відповідне вікно номер транспортного засобу або серію і номер страхового поліса, дату;
  • натиснути кнопку «Знайти».

Скільки страхові компанії виплачують постраждалим у ДТП

У третьому кварталі 2022 року страхові компанії сплатили постраждалим у ДТП понад 700 млн грн (дані за четвертий квартал поки не оприлюднені).

Зокрема, страхові компанії за вказаний період врегулювали понад 26,5 тис. вимог постраждалих у ДТП, за якими виплатили 703 млн грн.

Показник кількості врегульованих вимог скоротився на 35% у порівнянні з третім кварталом 2021 року, а показник суми виплат – на 20,6%.

Кількість укладених договорів автоцивілки у третьому кварталі 2022 року склала 2,1 млн, що на 13,4% менше, ніж за аналогічний період 2021 року.

Сума страхових платежів за третій квартал 2022 року становила 2,1 млрд грн (збільшення на 7,4% у порівнянні з третім кварталом 2021 року).

Перше місце за обсягом зібраних премій, за показником кількості врегульованих вимог постраждалих та за сумою сплаченого відшкодування займає TAS Insurance Group. Друга та третя позиції за цими показниками – у страхової компанії «Оранта» та СК «Княжа Вієнна Іншуранс Груп».