До 2030 року Великобританія планує повністю відмовитися від продажу нових бензинових та дизельних автомобілів. У міру наближення до цієї дати зростають ціни на електрокари, ціни на електрику та податкові ставки.

За даними британського Королівського автоклубу (RAC), з травня 2022 року до січня 2023-го ціна кіловата на швидких громадських зарядних станціях зросла з 45 до 70 пенсів (+58%). За офіційною версією, подорожчання пов’язане з тим, що оператори переходять на високо витратні джерела енергії. У результаті кожна миля обходиться власникам електрокарів у 20 пенсів, тоді як власникам автомобілів із бензиновим ДВС – 17 пенсів.

Найвигідніше заряджати електрокар будинку. Тоді вартість милі становитиме 11 пенсів. А зарядка на надшвидких (зі швидкістю понад 100 кВт) станціях у місті виллється у 21 пенс за кожну милю. Таким чином, вперше автомобіль із бензиновим двигуном виявляється більш економічним у далеких поїздках, ніж електрокар, який доводиться заряджати не вдома, а на громадських зарядних станціях.

RAC висловив стурбованість тим, що висока вартість далеких поїздок на електрокарах утримує автолюбителів від переходу на більш екологічні машини. Розвиток мережі зарядних станцій у Великій Британії також залишає бажати кращого. Близько 30% всіх зарядок розташовані в Лондоні та околицях. У Вестмінстері більше зарядних станцій, ніж у Ліверпулі, Манчестері, Ньюкаслі, Лідсі, Шеффілді та Бірмінгемі разом узятих.