Деякі з них можуть просто зіпсуватися, а інші стати потенційно небезпечними.

1. Ліки

Більшість медикаментів слід зберігати при кімнатній температурі (15–25 °С). Якщо потрібні інші умови, це буде вказано на упаковці або інструкції. Наприклад, деякі препарати слід тримати у прохолодному (8–15 °С) або холодному місці (2–8 °С). При заморожуванні вони можуть змінити властивості або втратити ефективність. Тому залишати їх при -10 °С не варто.

Також не слід цього робити з ліками в ампулах та скляних флаконах – їхня упаковка на морозі може просто зруйнуватися.

2. Газовані напої

Напої в бляшанках ризикують вибухнути через те, що вода при замерзанні розширюється. Причому внаслідок такого вибуху можуть постраждати не лише автомобілі, а й люди.

3. Музичні інструменти

На морозі дерев’яні інструменти можуть деформуватися. У кращому випадку ваша гітара або скрипка після цього стане частіше розстроюватись. Але також може тріснути корпус інструменту, що вимагатиме дорогого ремонту або навіть заміни.

4. Фарба

Вона може зіпсуватись, якщо довго пробуде на морозі. Наприклад, компоненти в її складі втратять свої властивості або готове покриття вийде неякісним.

Однак таке відбувається не з усіма фарбами, тому обов’язково перевірте інформацію на упаковці. Можливо, ваша здатна переносити низькі температури.

5. Побутова хімія

Рідкі засоби для чищення можуть замерзнути в упаковці і розірвати її так само, як газовані напої. До того ж невідомо, як низька температура вплине на їхню ефективність.

6. Яйця

Замерзаючи, рідкі білок та жовток розширюватимуться, а від цього шкаралупа може тріснути. Але навіть якщо на ньому не з’явилися тріщини, воно вже не буде таким смачним, як те, що не заморожувалося. З’їсти його можна , але тоді краще зварити вкруту . Інші страви будуть невдалими через зміну текстури жовтка.

7. Електронні пристрої

Ви, напевно, самі помічали, що мороз негативно позначається на батареях телефонів, планшетів і ноутбуків. Вони швидше втрачають заряд, а іноді вимикаються просто миттєво. Якщо пристрій довго пролягає на морозі, батарея може вийти з ладу.

Тож намагайтеся не залишати гаджети при низьких температурах надовго. І пам’ятайте, що заряджати «змерзлий» пристрій відразу після приходу додому не можна. Спершу дайте йому нагрітися до кімнатної температури.