Багато водіїв бояться зупинки авто поліцією і не знають, як правильно поводитися під час розмови. Психологи кажуть, що слід говорити впевнено, спокійно та контролювати емоції, пише «Стіна».

Для того, щоб поліцейський одразу зрозумів, що перед ним грамотний водій, знадобляться шість простих фраз:

Розмовляємо лише на «Ви»

Поліцейський може перейти на «ти», якщо бачить перед собою водія набагато молодшого віку, або що він хвилюється. Потрібно ввічливо, але твердо показати, що вимагаєте до себе шанобливого ставлення.

«Я маю зафіксувати все на камеру»

Копи не люблять, коли розмову записують на камеру, але нічого з цим не можуть зробити, якщо діють у межах повноважень.

«Почекайте, я «загуглю» цю статтю ПДР»

За наявності сумнівів у своїй вині, у цій фразі немає нічого страшного – гаджети допоможуть ознайомитися з усіма положеннями порушення перед тим, як ви щось підпишете.

«Я зараз зателефоную до чергової частини та викличу сюди відповідального»

Це серйозна заява, яку можна робити у разі розбіжностей із патрульним. У цьому випадку також є обов’язковою відеозйомка, яка надалі стане доказом вашої правоти або можливих зловживань посадової особи.

«Давайте оформимо протокол»

Ця фраза дасть зрозуміти інспектору, що ви знаєте права та обов’язки як свої, так і поліцейського. Цим ви наголошуєте, що нікуди не поспішаєте і маєте намір розібратися по суті претензій, а от «домовлятися на місці» не будете.

«З порушенням не згоден, потребую захисника»

Фраза також серйозна й у протоколі слід написати: «з порушенням не згоден, під час розгляду справи потребую захисника«.

Таким чином інспектору доведеться розглянути ваше клопотання про участь захисника, хоча на практиці це малоймовірно (на дорозі захисника навряд чи вдасться знайти). У суді можна буде послатися на порушення процедури оформлення правопорушення та той факт, що вам не було забезпечено захисника.