Громадяни України, які переїхали на тимчасове або постійне проживання до Туреччини, з 10 січня 2023 року можуть обміняти свої посвідчення водія на турецькі без складання теоретичних та практичних іспитів. Про це йдеться на сайті Міністерства внутрішніх справ.

Зі свого боку громадяни Туреччини, які тимчасово або постійно проживають в Україні, можуть обміняти турецькі права водія на українські без складання іспитів у сервісному центрі МВС.

Двостороння угода стосується водійських посвідчень всіх категорій транспортних засобів.

Для обміну посвідчення водія в Туреччині українці повинні звертатися до місцевих управлінь у справах населення, надавши при цьому передбачений турецьким законодавством перелік документів. Після повернення на постійне проживання в Україну отримані за угодою турецькі документи без складання іспитів можна обміняти на права українського зразка.

Для обміну національного водійського посвідчення, виданого в Туреччині, громадянин Туреччини повинен звернутися до будь-якого сервісного центру МВС та подати такі документи:

  • посвідку на постійне проживання або посвідку на тимчасове проживання;
  • копію довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (ІПН);
  • медичну довідку про придатність до керування транспортним засобом (на час дії воєнного стану медична довідка не є обов’язковою);
  • турецьке національне посвідчення водія та його завірений переклад українською мовою;
  • сплатити 26 грн за адміністративну послугу та 243 грн – за бланк водійського посвідчення.