Одна з найпопулярніших автомобільних “страшилок” пов’язана із заправкою автомобіля “до повного”. Багато водіїв впевнені, що так заливати пальне небезпечно, інші ж це регулярно роблять. Про те, чого дійсно варто побоюватись, розповідає портал Avtosota.

Найбільш очевидна неприємність — наповнити резервуар улюбленого авто “бодягою” на АЗС із невідомим логотипом. Так, такий ризик існує й досі. Особливо це стосується водіїв транспортних засобів із дизельними двигунами. Соляра може бути взагалі літня, яка замерзне в мороз і мотор заглохне прямо на трасі. Тому, якщо у вас спалахнула “лампа”, заливайте зовсім небагато “важкого палива” і використовуйте спеціальні присадки (антигелі та цетан-коректори). Потім шукайте заправку будь-якого відомого бренду. Там точно не обдурять.

Буває і так, що після підживлення “залізного коня” в салоні починає пахнути бензином. Це говорить про пошкодження з’єднань паливної системи. Якщо різкий запах виникає відразу, то, можливо, порушена герметичність паливного насоса. Зазвичай таке буває після ремонту, коли горе-майстри погано закріпили його, через що пари з бака проникають у “жилий відсік” через ущільнювальні елементи. Відчули “аромат”? Відразу вирушайте в сервіс, адже сильний витік може призвести до пожежі.

Йдемо далі. Існує чимало водіїв, які ніби пресують паливо. Тобто після того, як заправний пістолет відстрілив, цідять ще трохи. Цього краще не робити, оскільки бензин почне вихлюпуватися назовні, якщо водій закрутив кришку заливної горловини нещільно. Подібне буває у старих радянських машин.

Із сучасними іномарками теж не все просто, адже у них є складна система вентиляції бака з кількома клапанами. Гравітаційний закриває вентиляційну трубку при сильному нахилі авто, що перешкоджає розливу пального, скажімо, при аварії. Вентиляційний подає в бак повітря, щоб не утворилася зона зниженого тиску. При “утрамбуванні” робота клапанів порушується і паливо починає підтікати через дренаж. У разі серйозної ДТП це може призвести до займання.

Насамкінець зауважимо: не потрібно вірити чуткам і байкам. Сміливо наповнюйте бак до відстрілу пістолета і щільно закручуйте кришку горловини. Все буде в порядку.