Український автопром відомий бюджетними «Запорожцями» та «Тавріями», які у багатьох викличуть поблажливу посмішку. Втім, вітчизняні підприємства спроектували чимало інноваційних авто, яким не судилося потрапити у виробництво через брак фінансів чи перешкод з боку влади. Експерти видання «Фокус» вибрали найцікавіші маловідомі проекти.

Спортивний «Запорожець»

Свого часу із «Запорожця» намагалися зробити справжній спорткар. Елегантне купе «Спорт-900» із легким склопластиковим кузовом побудували на базі «горбатого» ЗАЗ-965. Машина важила всього 500 кг, тому навіть зі стандартним 27-сильним двигуном стала швидше. У 1963-1969 роках зібрали п’ять чи шість ЗАЗ «Спорт-900».

Позашляховики ЗАЗ

Моделі підвищеної прохідності у Запоріжжі проектували з 60-х років. Зокрема, на базі «горбатого» створили цілу родину позашляховиків ЗАЗ-970 – мікроавтобус, пікап та фургон із заднім та повним приводом. Під час випробувань на Хортиці та в Криму вони показали чудову прохідність. Щорічно планували випускати по 50 тис. авто, проте влада не дозволила почати виробництво – віддала перевагу ЛуАЗ-969 «Волинь».

ЗАЗ-1102 «Перспектива»

Назва авто повністю відображає його суть — для середини 70-х це був дійсно перспективний проект з переднім приводом і розташованим спереду мотором. В уряді УРСР авто вважали надто передовим і не дозволили його випуск. Згодом «Перспектива» еволюціонувала до «Таврії».

Українська Suzuki Jimny

ЛуАЗ-1301 – нездійснений наступник «Волині». Позашляховик розробляли протягом 15 років, однак у результаті випустили лише 43 напівсерійних автомобілі. Модель могла стати більш доступним аналогом Suzuki Jimny. Серед її особливостей – пластиковий кузов та повністю незалежна підвіска. У конструкції використовувалися агрегати «Таврії», а оснащували авто двигунами об’ємом 1,2 л (54 к. с.) та 1,3 л (58 к. с.).