У 2023 році багато автомобілів-ювілярів. Серед них моделі таких світових марок як Aston Martin, Honda, Lamborghini, Porsche, Chevrolet, Chrysler та інші.

Деякі іменинники випускаються і зараз, а інші давно зняті з конвеєра. Попри це більшість імен машин, які вже стали історією, все ще живі. Та й їх самих можна побачити в приватних колекціях, а деякі взагалі зустріти на дорогах. «Автоцентр» зібрав десять найпопулярніших у свій час моделей, які на слуху і в наші дні.

Chevrolet Corvette

У цьому році культовий Chevrolet Corvette святкує своє 70-річчя. За цей час він змінив кілька поколінь і обзавівся рядом лімітованих версій. На сьогоднішній день спорткар із середнім розташуванням двигуна має високий попит. Версія Corvette Z06 і зовсім може скласти конкуренцію суперкарам.

Porsche 911

Ця не менш культова модель від німецького виробника офіційно надійшла у продаж у 1965 році, але дебютувала вона восени 1963 року. Тому Porsche 911 офіційно можна віднести до цьогорічних ювілярів. За 60 років перебування на ринку у спорткара мало змінився силует. І двигун також винесений на задню вісь.

Honda

У 1963 році компанія Honda випустила свій перший автомобіль. То був мініатюрний пікап T360. Він був виконаний за всіма стандартами кей-карів і мав дуже симпатичний вигляд. Звичайно досягти великих успіхів на ринку ця модель не змогла, але вона дала хороший поштовх у розвитку японській марці.

Lamborghini

На Женевському автосалоні у 1966 році компанія Lamborghini представила суперкар Miura. Так, це не зовсім в’яжеться з нашою датою, але стверджується, що робота над моделлю почалася у 1963-му. Тож виходить 60 років тому.

Caterham

Спорткар Seven відсвяткував своє 60-річчя у 2017 році, але цього року виповнюється півстоліття, як з’явився Caterham Seven. Легкий двомісний спортивний автомобіль з відкритим верхом випускався компанією з 1973 року, коли Колін Чепмен продав їй права на цю модель, а сам сфокусував свою увагу на марці Lotus. Оригінальний дизайн робить автомобіль популярним і в наш час.

Chrysler

Наприкінці 1983 року представили Voyager, який був революційною версією мінівена Chrysler S-серії від Plymouth. Він був величезний, але виглядав досить лаконічно. Хоча ім’я Plymouth померло понад 20 років тому, значок Voyager і мінівен Chrysler, як і раніше, актуальні. Сьогодні мінівен Chrysler носить ім’я Pacifica, але базова версія досі отримує шильдик Voyager.

Aston Martin DB5

Культове купе Aston Martin DB5, представлене у 1963 році, випускалося лише кілька років. За цей час зібрали всього 1021 екземпляр авто. Ця модель більше відома як автомобіль Джеймса Бонда. Більшість машин, що збереглися донині, перебувають у приватних колекціях, а їх вартість обчислюється сотнями тисяч доларів.

Cadillac Escalade

У цьому році виповнюється 25 років Cadillac Escalade. Ця модель була створена як конкурент Lincoln Navigator. Основою для неї став GMC Yukon Denali. Точніше, це була його перелицьована версія. Моделі просто змінили шильдики та перекроїли інтер’єр. Примітно, що нинішнє покоління машини продовжує використовувати ту ж саму платформу, що й чверть століття тому. Щоправда, її трохи модернізували.

Audi ТТ

Оригінальний Audi ТТ представили публіці у 1998 році. Компактний дводверний спорткар пропонувався в кузовах купе та родстер. Він відрізнявся оригінальним дизайном, тому сподобався шанувальникам марки. За цей час модель змінила три покоління та отримала кілька спеціальних версій. На жаль, цього року її знімуть із конвеєра. Наступника у Audi ТТ не буде.

Ford Mustang II

Історія другого покоління Ford Mustang розпочалася у 1973 році. Випуск спорткара збігся з початком першої нафтової кризи. Для того, щоб адаптувати автомобіль до умов, що склалися, його значно зменшили в розмірах. Mustang II виглядав компактно, але динамічно. До того ж витрата палива в нього була досить низька. Не дивно, що продажі моделі різко злетіли вгору.