Сьогодні в Україну надходить велика кількість різних транспортних засобів військового призначення. Зустрічаються серед них і унікальні зразки. Тому приклад – ось цей всюдихід Volvo Bv 202. Позначення “Bv” розшифровується як “bandvagn”, що зі шведської перекладається як “гусенична машина”. Нещодавно його виставили на продаж за 17 тис. доларів. Про це повідомив Олексій Волков на своїй сторінці у Фейсбук, пише «Автоцентр».

Машина має шарнірно-зчленовану раму, що дозволяє повертати без пригальмовування гусеницями. Останні гумові, доволі широкі і забезпечують досить малий питомий тиск на ґрунт – менше, ніж у лижника. Це дозволяє чудово їхати по снігу та болотистою місцевістю. Привід здійснюється як на передні гусениці, так і на задні – за допомогою карданного валу. Більше того, машина також є амфібією.

Всюдихід має компактні розміри – довжиною 6,18 м, шириною 1,76 м і висотою 2,21 м. Споряджена маса становить 3,2 т. Вантажопідйомність – 1,0 т. У передній секції знаходиться двомісна кабіна водія, в якій розташоване звичне рульове колесо. А у другій секції можуть розміщуватись до 10 осіб.

Машина має бензиновий двигун Volvo – 1,8-літровий у 82,5 к. с., а на пізніших варіантах (Mк2) вже 97-сильний дволітровий. Коробка передач – механічна. Максимальна швидкість на суші становить 39 км/год, а на воді – 6,5 км/год. Запас ходу – 200 км.

Volvo Bv 202 випускався з 1964 до 1981 року компанією Bolinder-Munktell – дочірнім підприємством Volvo. Всюдихід розроблявся для шведської армії, проте постачався і до інших країн – Фінляндії, Норвегії, Нідерландів, Великобританії та Канади. На зміну Volvo Bv 202 прийшла потужніша і місткіша, безкапотна модель Hugglunds Bv 206.