Коли після розвалу Радянського Союзу на ринок постсоціалістичних республік ринув потік уживаних європейських та японських автомобілів, то вітчизняний виробник теж почав намагатися дивувати. Так і з’явився ГАЗ-НАМІ «Волга Престиж», створений конструкторами Автозаводу Горького спільно з московським НАМІ в 1995 році, пише Hyser.

Так, за основу було взято звичайнісінький ГАЗ-3102, який на той час випускався вже 15 років і поки не збирався на спокій. Завдання було поставлене цілком зрозуміле: треба було залучити регіональних чиновників середньої ланки.

Прототип автомобіля показали у 1995 році на автосалоні в Москві. Дізнатися ГАЗ-3102 у ГАЗ-НАМІ «Волга Престиж» можна було лише центральною частиною, яка збереглася практично без змін. Спереду з’явилися чотири круглі фари і оригінальні грати радіатора, що нагадують купол православної церкви.

Плавні обводи в модному на той час біодизайні тривали і в задній частині. Загалом зовнішність ГАЗ-НАМІ «Волга Престиж» нагадувала англійський Jaguar X-type. Оскільки це концепт нові панелі кузова робили не з металу, а за допомогою вічного друга прототипів — склопластику.