В інтернет потрапили раритетні фото Daimler Phoenix 8HP. Старовинний автомобіль зняли 1898 року під Києвом і це одна з перших машин, що з’явилися на території України. Про це пише «Фокус».

Daimler Phoenix 8HP належав барону Миколі фон Мекку — керуючому залізничною компанією. Сфотографували авто у його маєтку у селі Копилів під Києвом (зараз це Бучанський район). Цей особняк зберігся донині, хоча його стан залишає бажати кращого.

Дочка барона Галина у своїй біографічній книзі писала, що Daimler Phoenix 8HP був одним із перших автомобілів у країні. Спочатку прислуга барона не могла розібратися з принципом роботи машини, а під час поїздки до Києва гучний звук двигуна екіпажу, що само рухається, лякав коней на дорозі.

Барон фон Мекк згодом став затятим автолюбителем. Він кілька разів змінював машини і записався до членів Київського клубу автомобілістів.

Слід зазначити, що перший автомобіль в Україні з’явився у 1896 році — його придбали для Київського округу шляхів та сполучення. Через рік до Києва привезли ще одну машину. Однак фото цих авто не дійшли до наших днів, тому знімок Daimler Phoenix 8HP є найстарішою фотографією авто, що збереглася в Україні.

Daimler Phoenix випускали з 1897 по 1902 роки, і він був першою передньомоторною моделлю марки. Особливістю авто став розроблений Вільгельмом Майбахом трубчастий радіатор, що істотно поліпшив охолодження двигуна.

Саме цей автомобіль оснащений 2,1-літровою четвіркою на 8 к. с. Модель пропонували з двигунами потужністю від 6 до 23 к. с. На 12-сильній її версії Вільгельм Бауер у 1899 році виграв гонку Ніцца-Маганьйоне-Ніцца.