З бюджетником Lanos (спершу під брендом Daewoo, а потім – і ЗАЗ Ланос) українці знайомі дуже добре. Ця модель для наших доріг дуже звична. Але що собою представляв знаменитий автомобіль, коли був новим?

Історія Daewoo Lanos почалася в 1992 році, пише «Автоцентр». Щоб вивести компанію з занепаду після розпаду спільного підприємства Daewoo і General Motors, було ухвалено рішення запустити у виробництво власний автомобіль. До його розробки залучили дизайнерів і конструкторів з авторитетних англійських, німецьких та італійських ательє. У 1995 році компанія підготувала перші прототипи моделі.

Новинка гідно пройшла всі етапи випробувань і в 1997 році вирушила на конвеєр. Спочатку її випускали в Кореї, а потім складання налагодили на заводі FSO в Польщі. Зростаючий попит змусив компанію шукати новий майданчик для виробництва. Ним стали потужності Запорізького автозаводу в Україні.

Зовнішність автомобіля відповідала поточним тенденціям, а цінник був доволі низьким. Саме це і приваблювало покупців. Такий успіх не міг залишитися непоміченим. На Деу Ланос звернули увагу іноземні журналісти. Вони лояльно висловилися про модель, відзначивши її гідності. Це, зокрема, ідеальні пропорції (з колісною базою в 2520 мм в довжину машина досягала 4074 мм) і самобутній дизайн, який виділяв модель серед інших представників сегменту.

Також експерти зробили акцент на комфортному салоні та логічному розміщенні органів керування. Комплектувалася модель різними силовими агрегатами, найпотужнішим з яких був 1,6-літровий мотор на 106 к. с. Саме така модифікація привернула увагу іноземних журналістів із auto.cz. Протестувавши машину, вони зробили висновок, що динаміка чудова, хоча шум двигуна, який збільшувався з ростом швидкості, порахували занадто настирливим.

На завершення свого тест-драйву чеські журналісти заявили, що Daewoo Lanos є успішним наступником старої Nexia (на базі Opel Kadett). Він отримав сучасний дизайн, доопрацьований двигун і гідне шасі. На думку колег, машина більше підійде для жінок, ніж для чоловіків. Оскільки вони цінують в авто комфорт понад усе. Ви згодні з таким висновком профільних ЗМІ?

Від себе ж додамо, що місце наступника ZAZ Lanos, як і раніше, вакантне.