У сьогоднішніх реаліях нашої країни, для автомобілістів залишається важливим питання: як уберегти свій автомобіль під час обстрілів і що робити, якщо авто пошкоджене уламками або вибуховою хвилею. У публікації видання Avtosota ви знайдете відповіді на ці запитання, а також дізнаєтеся ще кілька подробиць та рекомендацій.

Спочатку треба розуміти, що сьогодні в реаліях війни ніхто гарантії безпеки дати не може. Тому цілком доцільно самим подбати про це.

Які можуть бути наслідки під час обстрілу

Під час бойових дій, транспортний засіб схильний до таких небезпек:

  • Уламки від боєприпасу. Якщо неподалік автомобіля розірвався снаряд, то цілком може статися, що автомобіль постраждає від уламків. На працездатність машини матимуть значення насамперед уламки, які потрапили у підкапотний простір.
  • При потужному ударі неподалік авто, небезпечна також вибухова хвиля. У цьому випадку в першу чергу страждає скло, особливо лобове. Крім цього, можуть бути пошкоджені металеві бічні панелі.
  • Про мародерство також не варто забувати. Є люди, які не проти збагатитися на чужому горі під час війни. При цьому солдат ворожої армії може цікавити не сам автомобіль, а цінні речі в ньому.

Яке місце для авто можна вважати безпечним

Оптимальним притулком для автомобіля під час бойових дій є підземний гараж. І чим товщі стіни такої споруди, тим краще. Хоча при прямому влученні снаряда навіть така конструкція може стати небезпечною.

Розраховувати на збереження свого авто у металевому гаражі не доводиться. Ледве краще з цією ситуацією впорається цегляний гараж.

Якщо автомобіль пошкоджено внаслідок обстрілу

Якщо все-таки ваш автомобіль постраждав від обстрілів, то теоретично отримати компенсацію від держави все-таки можна. Сьогодні у додатку «Дія» є можливість зажадати відшкодування збитків щодо нерухомого майна, однак незабаром очікується поява такого ж функціоналу і для рухомого майна.

Страхові компанії в даній ситуації теж особливо не помічники. Адже вони, у такому разі, керуються пунктом про форс-мажор, який під виплату не підпадає.

Втім, останнім часом у страховиків у цьому плані спостерігаються зрушення. Деякі з них включили до свого пакета послуг пункт із можливістю часткового відновлення ТЗ у разі пошкодження внаслідок бойових дій.

Також важливо відзначити, що у випадку, якщо ваш автомобіль був повністю знищений або отримав такі пошкодження, внаслідок яких авто більше не придатне для експлуатації, необхідно звернутися до сервісного центру МВС, щоб зняти його з реєстрації.