Цього січня концерн Volkswagen за прикладом іншого автогіганта Mercedes-Benz заблокував доступ до сервісних програм обслуговування своїх автівок усім станціям техобслуговування та офіційним дилерам на території російської федерації. Про масштабність події може свідчити той факт, що до групи Volkswagen входять дочірні компанії Audi, Skoda, Lamborghini, Porsche, SEAT та MAN), пише АрміяInform.

Першою «ластівкою» майбутніх неприємностей для мокшанських автовласників стала неможливість проведення комп’ютерної діагностики у всіх російських сервісних центрах лінійки моделей Mercedes-Benz уже з грудня 2022 року. Відповідно зникла і можливість якісного налаштування усіх систем та приладів автомобілів компанії. Позаяк — обхід системи діагностики, як зазначають профільні фахівці, або неможливий, або дуже складний.

З продукцією Volkswagen у росіян справи йдуть ще гірше: концерн вибудував перед ними, так би мовити, залізну стіну. Volkswagen уже повністю відключив росіян від будь-якого доступу до баз даних з ремонту, хоча доступ до діагностичних баз старих моделей вони допоки мають.Але от з автівками останніх років випуску вони вже бідують не на жарт.

Як пише видання CityTraffic, сервісні центри Volkswagen у Самарі й Тольятті нещодавно буквально розписалися у власному безсиллі на одному лише прикладі. У мороз у комерційного фургона Crafter видавило моторне масло під капот, про що просигналив відповідний індикатор. Власник звернувся в фірмові автосервіси Самари. Проте не лише в цьому обласному центрі, але й у Тольятті, де вже не одне десятиліття працює техцентр цієї марки, допомогти неборакові не змогли.

Ще один сюрприз для росіян — у тому, що після ліквідації свого заводу в Нижньому Новгороді концерн Volkswagen уже активно шукає покупця на свій єдиний майданчик на рф, який у нього залишився — підприємство в Калузької області.Важливо й те, що обмеження доступу до СТО та дилерів марки Volkswagen відбулися ще до офіційної заяви представників гіганта з цього приводу. Менеджери Mercedes-Benz повідомили своїх російських партнерів про такі дії завчасно, а Volkswagen, мабуть, вирішили не витрачати час і сили на такі «дрібниці».

Поки що проблема в росіян найбільш актуальна для свіжих автомобілів обох концернів починаючи з 2016 року. Тому що без підключення до офіційних серверів виробників авторемонтники практично нічого не зможуть вдіяти з електронікою автівок,приміром, зробити, жодних прошивок. А доступ до серверів європейських автокомпаній абиякими «лівими» шляхами неодмінно призведе до подорожчання ремонту. А воно не за горами, бо автогіганти вже також припинили й прямі поставки на росію запчастин. Ба більше: усі інші європейські компанії, особливо не афішуючи свої дії на росії, запроваджують певні обмеження й зі свого боку.