ВУкраїнських водіїв попередили, що у 2023 році ціни на пальне можуть злетіти з декількох причин. Експерти виділяють головні з них – подорожчання бензину у Європі на тлі нафтового ембарго, а також зростання інфляції, пише Znaj.ua.

Але в Національному банку заспокоюють тим, що різниця буде не така відчутна. В інфляційному звіті зазначили, що такий розвиток подія можливе через повернення системи оподаткування палива на довоєнний рівень, нагадують у виданні «Хвиля».

Наразі бензин А-95 у середньому коштує близько 50 гривень за літр, а за прогнозом його вартість підвищиться до 60 гривень. Дизельне паливо із 54 грн/л подорожчає практично до 65 гривень.

«Ціна свободи навіть має свій замір — мінімум 8 грн/л. Це те, скільки ми переплачуємо європейським постачальникам і на нових перевезеннях порівняно з довоєнним рівнем. Але це тимчасово: після нашої перемоги ця «військова» складова майже зникне», — зазначив експерт Сергій Куюн.

А ось віце-президент однієї із мереж АЗС Юрій Кучабський повідомив, що заборона російського палива в Європі майже ніяк не вплине на український ринок. Єдине, трейдери будуть обмежені в оформленні довгострокових договорів з іноземними постачальниками.