Стало відомо, що унікальний седан ЗАЗ, який мав загинути ще сорок років тому, відреставрували та виставили у дніпровському музеї «Машини часу». Йдеться про унікальний раритетний автомобіль ЗАЗ «Перспектива» 1976 року. Його проектували на зміну «Запорожцю», але до серії він чомусь не пішов, пише Hyser.

Отже, несподівано з’ясувалося, що технічний музей «Машини часу» у м. Дніпр має у своїх запасниках одну з найцікавіших машин в історії вітчизняного автопрому – досліджуваний зразок Запорізького автозаводу під назвою «Перспектива».

Так, з’ясувалося, що наприкінці 1980-х років заводський водій-випробувач Іван Кошкін знайшов цю модель у занедбаному стані в ангарі дослідного виробництва. Мав несправний двигун – експериментальний мелітопольський агрегат, який не пішов у серію. Крім того, в цьому авто були ручки та пічка від «Жигулів», кнопка дверей з «вухатого» ЗАЗ-966/-968 та уніфіковані клавіші електроперемикачів.

До речі, ЗАЗ-1102 «Перспектива» 1976 року має не типовий для В-класу кузов седан: давались взнаки традиційні переваги вітчизняного споживача.

Відомо, що ЗАЗ «Перспектива» зразка 1976 р. існувала у трьох примірниках: білого, жовто-золотистого та вишневого кольорів.

Щоправда, в СРСР модель вважали надто інноваційною, не дозволили її випускати і наказали далі збирати «Запорожці». Проте проект передньомоторного ЗАЗ продовжили розвивати і згодом він еволюціонував до «Таврії», яка зберегла позначення ЗАЗ-1102.