За грубе порушення правил дорожнього руху у водія можуть вилучити права на зберігання їх у територіальному сервісному центрі МВС на строк від 3 місяців до 10 років.

У яких випадках водія можуть позбавити права водія, розповідає «Апостроф».

Так, у разі створення аварійної ситуації на дорозі водія можуть позбавити прав на період від 6 до 12 місяців. Зокрема, йдеться про ситуацію, коли інші учасники руху мали змінювати траєкторію руху, різко гальмувати, виїжджати на узбіччя або здійснювати інші небезпечні маневри.

Також, підставою для вилучення прав на 3-6 місяців є невиконання вимог правоохоронців щодо негайної зупинки транспортного засобу.

Досить суворо можуть покарати водія позбавленням прав керування автомобілем від 12 до 24 місяців за виїзд на залізничний переїзд у випадках, коли це заборонено.

Крім того, водійські права вилучають у винуватців ДТП із постраждалими, пошкодженням транспортних засобів, дорожніх споруд чи будь-якого іншого матеріального майна. За це можна не лише позбутися прав на пів року чи рік, але також отримати штраф чи сісти за ґрати залежно від тяжкості ситуації.

Позбавленням прав на 3-6 місяців карається керування автомобілем із серйозними несправностями гальмівної системи, зовнішніх світлових приладів, кермового керування, якщо раніше водій про це був попереджений, але не вжив заходів.

Найсерйознішим порушенням, за яке можуть позбавити прав терміном від 1 до 10 років, є керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, наркотиків або сильнодіючих лікарських препаратів, які знижують реакцію та увагу. При цьому відмова від проходження медичного огляду у разі підозри не допоможе уникнути покарання і карається також позбавленням прав.